LullaMe

Vauvan uni on tärkeää koko perheelle - näin tuet vauvan unta!

Vauvan uni on tärkeää koko perheelle - näin tuet vauvan unta!

Vauvan uni on tärkeää koko perheelle - tähän on varmasti kaikkien helppo yhtyä! Pienten vauvojen unitavat ovat hyvin yksilöllisiä, mutta vanhemmat voivat tukea vauvaa löytämään hyvän unirytmin jo ensimmäisistä elinkuukausista alkaen. Vauvan uni vaikuttaa kaikkiin perheenjäseniin ja siksi määrätietoisen lempeät toimet yhteisen arkirytmin löytämiseksi, auttavat koko perhettä jaksamaan ja nauttimaan vauva-ajasta.

Jokainen vauva on yksilö ja yksilöllisiä ovat myös vauvojen kyvyt mukautua perheen yhteiseen vuorokausirytmiin. Jotkut vauvat oppivat helposti yön ja päivän erot, kun taas toiset saattavat tarvita enemmän tukea perheen yhteiseen rytmiin pääsemiseksi. Oli tilanne mikä tahansa, vanhempien kannattaa tukea vauvan vuorokausirytmiä heti ensimmäisistä öistä alkaen, sillä hyvin levännyt perhe on kaikkien etu. Alla olevat uniohjeet on koottu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kotisivuilta.

Vauvan uni on tärkeää kaikille

Vastasyntyneiden vauvojen unentarve vaihtelee paljon. Keskimääräisesti vauvan uni ottaa noin 16 tuntia vuorokaudesta, mutta erot voivat olla suuriakin. Toiset vauvat voivat nukkua jopa 20 tuntia päivästä, kun taas toiset vauvat malttavat nukkuvat juuri ja juuri 12 tuntia. Vastasyntyneen vauvan uni on usein linkitettynä hänen ruokailuunsa ja ensimmäisten viikkojen aikana vauva saattaakin herätä vain syödäkseen.

Vaikka vauvan uni on tärkeää kaikille, niin ensimmäisten kuukausien osalta on yleensä helpompaa, jos katkoinaisuuden hyväksyy henkisesti ja uskoo siihen, että myöhemmin helpottaa. Kolmen kuukauden iässä, vauvan unitavat ovat muuttuneet merkittävästi. Kolmekuukautinen vauva nukkuu enää noin 14 tuntia vuorokaudesta ja syömisen ja unen lisäksi päivät täyttyvät seurustelusta ja virikkeistä. Vauvan uni on kuitenkin yhä tärkeää ja siksi vauvaa kannattaa tukea määrätietoisesti nukkumaan pisimmän unijakson yöaikaan, yhdessä koko perheen kanssa.

Apua vauvan uneen vuorokausirytmistä

Vauvalle on tärkeää opettaa ero yön ja päivän välillä, sillä selkeä vuorokausirytmi auttaa myös vauvaa nukkumaan pidempiä unijaksoja yön aikana. Päiväsaikana on valoisaa ja toiminnat aktiivisia, kun taas yöaikana valaistus on himmeä ja puheääni pehmenee. Nämä selkeät erot auttavat vauvaa ymmärtämään, että yöaika on koko perheen yhteistä rauhoittumisaikaa ja opettaa myös vauvan sisäistä kelloa siirtymään yhteiseen rytmiin.   

Vauvan ollessa kuukauden ikäinen, yöunia voi auttaa pidentämään ensisijaisesti rauhoittelemalla häntä takaisin uneen. Lullame Solinan automattisesti tuudittava liike tai vauvan lempeä silittely, voivat auttaa pienokaista nukahtamaan uudelleen ja pidentämään koko perheen yhtäjaksoisia yöunia. Jos vauvan vaippa tarvitsee vaihtaa yön aikana ja hän kaipaa ruokaa, on hyvä pyrkiä hoitamaan kaikki toiminnot mahdollisimman rauhallisesti, jotta vauva ei virkisty iloiseen kanssakäymiseen keskellä yötä.

Lue lisää: Vinkkejä vauva-arjesta selviämiseen

Vauvan itsenäinen nukahtaminen

Vauvaa voi tukea nukahtamaan itsenäisesti omaan sänkyynsä. On tiedossa, että itsenäisesti uneen rauhoittuvat vauvat nukkuvat pidempiä yöunia, kuin vauvat, joita on nukutettu aktiivisesti. Kun vauva oppii pienestä pitäen rauhoittumaan omaan sänkyynsä, hän ei hätäänny, vaikka havahtuisi yöaikaan unisykliensä välissä, vaan jatkaa usein uniaan omatoimisesti.

Lue lisää: Viisi vinkkiä vastasyntyneen vauvan nukuttamiseen

Lullame Solina 2 in 1 -uniratkaisun pehmeä tuuditus tukee vauvan itsenäistä rauhoittumista. Vauva kokee olonsa turvalliseksi Solinan lempeän liikkeen avulla, joka mukailee vauvan kohdussa kokemia liikkeitä. Kun vauva on saanut ensimmäisten elinkuukausiensa aikana kokemuksen itsenäisestä nukahtamisesta, hänen on helppo oppia nukkumaan myös ilman Solinan tuuditusta. Muista kohdun aistimuksia imitoivista rauhoittamiskeinoista voit lukea tästä blogitekstistämme. 

Voit lukea myös lisää ohjeita vauvan hyviin yöuniin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotisivuilta.

Lullame toivottaa rauhallisia unia kaikkiin vauvaperheisiin!

 

 

Lue seuraavaksi

Test how Self-rocking Baby Mattress works

You can try the LullaMe mattress for 30 days and see how it works with your baby.

Learn more
30-day use period of LullaMe Solina - 2 in 1 Automated rocking and airy mattress for cot - LullaMe

Leave a comment:

Can't find LullaMe at your local store?