LullaMe

Vauvan viestit syntymän hetkellä - synnytys äidin ja vauvan näkökulmista

Vauvan viestit syntymän hetkellä - synnytys äidin ja vauvan näkökulmista

Syntymän hetkellä vauvallasi on sinulle paljon asiaa – kuuletko? Hän tietää, mitä tehdä ja haluaa kertoa, että niin tiedät sinäkin. Ensimmäinen osa yhteisestä matkastanne on päättymässä ja toinen, koko elämän mittainen matka alkamassa. Synnytys on mullistava matka, jonka jälkeen kaikki on uutta.

 

Supistukset alkavat

…  ja äidin pää täyttyy kysymyksistä, innostuksesta ja jännityksestä. Kauan odotettu hetki on vihdoin käsillä ja epäusko saattaa vallata äidin ajatukset. Vauvalla sen sijaan on rauhallinen määrätietoisuus ja päämäärä – nyt on oikea hetki synnytykselle.

Äiti: ”Nytkö tämä alkaa? Millä sovelluksella kellotan supistuksia ja onko sairaalakassissa kaikki valmiina? Joko soitan synnytysosastolle, onko nyt tosi kyseessä? Kireät supistukset tuntuvat koko ajan voimakkaammilta, enkä tiedä miten päin olisin. Ohjeena oli hengittää, mutta miten vaikeaa se voikin olla. Miten ikinä kestän synnytyksen, jos kivut ovat jo nyt näin kovat? Miten kukaan on ikinä pystynyt tai osannut synnyttää? Miten tulen ikinä selviytymään ja kauanko tämä tulee vielä kestämään? Olenko valmis?”

Vauva: ”Minä olen nyt valmis saapumaan. Nyt on juuri oikea hetki ja äitini keho tietää sen myös. Olemme valmistautuneet syntymääni juuri niin pitkään, kun on tarkoitettu ja nyt on tullut aika. Huomaan äiti, että olet valpastunut ja se on hyvä. Teemme tämän matkan yhdessä, sinä ja minä. Aivan kuten olemme olleet yhdessä viimeiset kuukaudet. Minä tiedän, mitä minun tulee tehdä ja niin tiedät sinäkin äiti. Kaikki on hyvin, sillä pian kohtaamme, sinun maailmassasi. ”

 

Synnytys on edennyt ja on aika ponnistaa

… äiti on usein viettänyt jo hyvän tovin tihenevien supistusten parissa. Synnytys on edennyt jo pitkälle, tunteja on kulunut ja väsymys alkaa tuntumaan kehossa. Nyt on kuitenkin h-hetken aika ja äidin on aika kerätä kaikki määrätietonsa yhteen asiaan. Odotusaika on vihdoin päättymässä ja pian uusi ihminen saapuu maailmaan.

Äiti: ”Supistukset saivat aivan uuden sävyn ja kehossani tuntuu aivan uudenlainen paine. Keho lähestulkoon pakottaa ponnistamaan, joko on aika synnytykselle? Olo ei helpota ja vihdoin kätilö antaa luvan ponnistaa. Nyt on aika ja tunnen kuinka kehooni lehahtaa uusi voiman tunne. Maailma ympärilläni voisi haljeta, mutta minä en huomaisi, niin keskittynyt olen. Toistan, toistan ja toistan, kunnes maailman hämmästyttävin asia tapahtuu.”

Vauva: ”Kehosi on auttanut minua tulemaan mahdollisimman lähelle sinun maailmaasi, mutta nyt tarvitsemme voimiasi. Auta minua matkaamaan viimeinen osuus, että pääsen syliisi. Valot ja äänet ympärilläni ovat muuttuneet jo kovasti ja kaipaan päästä taas pian lähelle sydämesi lyöntejä. Tiedän, että sinä ja kehosi osaatte auttaa minua, joten luota itseesi. Tunnen kuinka teet töitä ja se toimii, olen pian luonasi. ”

 

Ensimmäistä kertaa sylissä

… ja kaikki tuntuu ihmeelliseltä. Synnytys on takana ja jokainen hetki on ikimuistoinen, kun yhdeksän kuukauden odotus raukeaa ja pieni ihminen saapuu kohdun ulkopuoliseen maailmaan. Hämmennys on molemmin puoleista, kun sekä äiti että vauva kohtaavat uuden maailman.

Äiti: ”Siinä sinä nyt olet ja toit mukanasi rauhan. Koko maailma on pysähtynyt ja tässä hetkessä olemme vain me. Minä pidän sinusta huolta ja teen kaikkeni, että sinulla on hyvä olla. Haluan olla paras mahdollinen äiti sinulle ja vaikka en vielä välttämättä tiedä miten sen teen, lupaan opetella matkalla.  Sinua olen odottanut ja nyt olet luonani. En tiedä mitään niin kaunista, kuin sinä.”

Vauva: ”Äiti sinun maailmasi on hämmästyttävä. Valot ovat kirkkaampia ja äänet ovatkin kovempia kuin luulin. En keinukaan enää tiivisti matkassasi, vaan ympärilläni on tilaa ja viileyttä. Sinä olet kuitenkin sama, tuoksut ja tunnut juuri oikealta - minun äitini. Sydämesi ääni ja käsiesi heijaus tuovat minulle turvaa ja tiedän, että minulla on hyvä olla täällä. En enää olekaan vain osa sinua ja olen siitä hieman ihmeissäni. Tiedän kuitenkin, että sinä pidät minusta huolta, kuten aina.”

 synnytys

Kun uusi arki alkaa kotona

… sekä äiti että vauva opettelevat uuden elämän askeleita. Odotusajan symbioosi on muuttunut, synnytys on enää vain muistoissa ja vauva kohtaa uudella tavalla lähipiirinsä ihmisiä, joiden tuttuja ääniä hän on kuunnellut jo äitinsä vatsassa. Äidin syli tuntuu yhä turvalliselta, mutta pian vauva tottuu luottamaan myös muihin rakkaisiin ihmisiin. Uusi, ihmeellinen maailma on avautunut koko perheelle.

Kun pieni vauva saapuu perheeseen, kaikki mahdollinen apu on tervetullutta. Auttavat lisäkädet ja henkinen tuki ovat monelle äidille korvaamatonta. Usein huomio kiinnittyy vauvaan ja hänen tarpeisiinsa, mutta myös äidin hyvinvoinnista ja jaksamisesta on tärkeää pitää huolta. Hänkin on kulkenut läpi valtavan matkan ja kaipaa usein tilaa laskeutua uuteen elämäänsä. Riittävä lepo ja omat rauhalliset hetket ovatkin kullan arvoisia uuteen elämänvaiheeseen totuttautuessa.  

Lullame Solina 2 in 1 uniratkaisu on sekä vauvan että äidin hyvinvoinnin tukena, auttaen heitä molempia laskeutumaan lempeään syntymän jälkeiseen arkeen. Automaattisesti tuudittava Lullame Solina rauhoittaa vauvaa ja muistuttaa häntä kohdussa kokemistaan liikkeistä. Vauvan rentoutuessa tyytyväiseen olotilaansa, äidille syntyy loistavia rakoja pysähtyä nauttimaan ihmeellisestä arjesta – arjesta josta hän niin pitkään unelmoi ja joka on nyt vihdoin totta. 

Muista vastasyntyneen vauvan rauhoittamiskeinoista voit lukea tästä blogitekstistämme

 

 

Lue seuraavaksi

Test how Self-rocking Baby Mattress works

You can try the LullaMe mattress for 30 days and see how it works with your baby.

Learn more
30-day use period of LullaMe Solina - 2 in 1 Automated rocking and airy mattress for cot - LullaMe

Leave a comment:

Can't find LullaMe at your local store?