LullaMe

Vastasyntynyt on täällä: Miten helpottaa siirtymää kohdusta maailmaan?

Vastasyntynyt on täällä: Miten helpottaa siirtymää kohdusta maailmaan?

Vastasyntynyt on täällä! Vauvasi syntyessä saatat pohtia, mitä kaikkea tukea ja huomiota voit antaa hänelle, joka auttaisi häntä kukoistamaan. Hoivaa, läheisyyttä ja rakkautta – siinäpä ne tärkeimmät, mitä vastasyntynyt kaipaa.

Vastasyntynyt siirtyy kohdusta maailmaan

Kohdussa vauvan jokaiseen tarpeeseen vastataan viipymättä ja vauva rauhoittuu usein äidin liikkeeseen. Syntymän hetkellä vauvan elämä muuttuu täysin: hänen täytyy oppia, kuinka pysyä tyytyväisenä, miten saada ruokaa ja jopa nukkua. Vauvan siirtymää ja sopeutumista voi helpottaa useilla eri tavoilla.

Lue lisää: Vauvan viestit syntymän hetkellä – Synnytys äidin ja vauvan näkökulmista

Vauvalle tärkein asia maailmassa on häntä hoitava aikuinen. Pienelle vastasyntyneelle arkirutiinit ovat hänen koko elämä, joiden kautta hän saa ensimmäiset kokemuksensa maailmasta. Yhteisen puuhastelun avulla vauva oppii, että maailma on luotettava paikka, jossa hänen tarpeensa tyydytetään. 

Ihokosketus rauhoittaa

Kun pidät vauvaa lähelläsi syntymän jälkeen, se lämmittää häntä ja stimuloi kosketusta. Vastasyntynyt rauhoittuu tutusta tuoksustasi. Vierihoito on hyväksi sinulle ja lapsellesi: se säännöllistää vastasyntyneen hengitystä ja sydämensykettä sekä rohkaisee häntä imetykseen.

Vastasyntynyt nukkuu suurimman osan ajastaan

Vastasyntynyt nukkuu keskimäärin noin 19 tuntia vuorokaudesta, mutta yksilöllisiä vaihteluita esiintyy paljon. Uni etenee noin tunnin mittaisina jaksoina. Osa vauvoista siirtyy unijaksolta toiselle jouhevasti nukkuen useamman tunnin, kun toiset havahtuvat hereille jaksojen välillä ja kaipaavat tukea sykliltä toiseen siirtymissä.

Vauvaa ei tarvitse nostaa välittömästi ylös sängystä havahduttuaan, vaan häntä voi rauhoittaa uudelleen uneen hellällä kosketuksella. Vauvaa ei pidä kuitenkaan päästää hätääntymään, koska se vaikeuttaa rauhoittumista. Itsestään tuudittavan LullaMe Solinan pehmeä tuuditus muistuttaa vauvaa kohtuajoista ja auttaa usein siirtymissä sykliltä toiselle. Lue lisää LullaMe Solinasta täältä.

Lue lisää: Vauvan uni on tärkeää koko perheelle – näin tuet vauvan unta

Kapalointi ja liike rauhoittavat

Vastasyntynyt rauhoittuu tutusta äänestäsi heti syntymästä. Hyssyttäminen ja laulaminen kuulostat vauvasi korvaan tutulta ja saa hänet tyytyväisemmäksi. Voit myös kokeilla, jos kohdun ääniä imitoivat valkoinen tai pinkki kohina rauhoittavat vauvaasi.

Yhdeksän kuukauden ajan vauvasi eli tiiviissä ympäristössä ja sai nukahtaa usein vartalosi keinutuksessa. Voit luoda tämän tunteen uudestaan kapaloimalla vauvasi. Käyttämällä esimerkiksi kantoliinaa tai –reppua tai itsestään tuudittavaa LullaMe Solinaa, mukailet hellää tuuditusta, joka rauhoitti vauvaa kohdussasi. Rinnalla kantaminen saa vauvasi todennäköisesti rauhoittumaan paremmin kuin paikallaan olo.

Lue lisää: Vastasyntyneen vauvan nukuttaminen: viisi toimivaa vinkkiä

On tärkeää muistaa, että vastaamalla vastasyntyneesi tarpeisiin välittömästi, kun hän itkee, et helli häntä piloille. Sen sijaan hän tuntee itsensä turvalliseksi ja itkee vähemmän.

 

Lue seuraavaksi

Test how Self-rocking Baby Mattress works

You can try the LullaMe mattress for 30 days and see how it works with your baby.

Learn more
30-day use period of LullaMe Solina - 2 in 1 Automated rocking and airy mattress for cot - LullaMe

Leave a comment:

Can't find LullaMe at your local store?