LullaMe

Vastasyntyneen vauvan nukuttaminen

Vastasyntyneen vauvan nukuttaminen

Jos sinulla on pieni (vastasyntynyt) vauva, kokeile näitä vinkkejä vastasyntyneen nukuttamiseen alusta alkaen. 

Vinkit vastasyntyneen vauvan nukuttamiseen

Yhdysvaltalainen lastenlääkäri Harvey Karp on esitellyt teorian, jonka mukaan vauvan ensimmäiset kolme kuukautta ovat ikään kuin sikiöajan jatke, “raskauden neljäs kolmannes”. 

Karpin mukaan vauvat syntyvät kolme kuukautta ennen kuin ovat todellisuudessa valmiita maailmaan.

Vastasyntyneen vauvan nukuttaminen ja rauhoittaminen on Karpin mukaan mahdollista luomalla hänelle mahdollisimman samanlaiset olosuhteet kuin kohdussa. Karpin avainsanat ovat kapalointi, vatsallaan tai kyljellään kanniskelu, shhh-ääni & valkoinen kohina, keinuttelu sekä imeminen.

Useat vauvat vaativat nämä kaikki viisi rauhoittavaa asiaa samaan aikaan, jotta nukkuminen onnistuu! Jos siis olet tähän mennessä kokeillut vain yhtä kerrallaan, kokeilepa seuraavaksi kaikkia samaan aikaan.

Vauvan nukuttaminen – 5 tärkeää asiaa

Keinuttelu

Vauva on tottunut kohdussa liikkeeseen. Rauhallinen, pieniliikkeinen edestakas -keinuttelu rauhoittaa vauvaa. Näin vauvan nukuttaminen on entistä helpompaa. Karpin mukaan tasainen keinuttelu on paras itkevälle vauvalle.

Keinuttamiseen voit hankkia avuksi LullaMe-patjan. Se heijaa vauvaasi lempeästi ja automaattisesti - tarvittaessa vaikka koko unien ajan.

Tottumista liikkeeseen ei tarvitse pelätä - päinvastoin. Mikäli unirytmi saadaan kohdalleen ensimmäisen 7 kk aikana, vauva nukkuu todennäköisesti siitä lähtien jo täysiä unia, joko keinutuksella tai ilman. Unirytmin kohdalleen saamisessa ja unien syventämisessä automaattisesta heijauksesta on suuri apu.

Vauvan kapalointi

Vauvat eivät pidä selällään nukkumisesta, sillä he tuntevat olonsa silloin turvattomiksi. Kapalointi auttaa vauvaa ymmärtämään, milloin on aika nukkua sekä nukkumaan paremmin varsinkin selällään. Kapaloituna vauva ei myöskään pääse säikähdyttämään itseään hereille moro-refleksillään.

  • Kapalo muistuttaa vauvaa kohdun ahtaudesta ja lisää näin ollen turvallisuuden tunnetta. 
  • Pieni vauva ei vielä hallitse käsiään. Kapalo estää vauvaa huitomasta niitä silmiensä edessä ja siten helpottaa rauhoittumista.
  • Karp suosittelee kapaloa käytettäväksi kaikkien unien yhteydessä.
  • Kapalointia voidaan käyttää siihen asti, että vauva on 4-5 kuukautta vanha. Jotta kapalointi on turvallista ja tehokasta, vauva tulee kapaloida oikein tai käyttää valmiita kapaloja kuten Swaddle UP.
Kapalointiohjeet voit katsoa esimerkiksi tältä videolta 
Tutustu myös Love to Swaddle up-kapaloon

Vatsallaan tai kyljellään kanniskelu

Kapaloitua, itkevää vauvaa on hyvä rauhoitella kantaen häntä kyljellään tai vatsallaan tai nukuttaa kyljellään. Tämä lisää vauvan turvallisuudentunnetta ja käynnistää rauhoittumisrefleksin sekä helpottaa mahdollisia suolistovaivoja. Huom! Kun vauva nukahtaa, asetetaan hänet kuitenkin nukkumaan aina selällään turvallisuuden vuoksi.

Shhh-ääni & valkoinen kohina

Kohdun äänitaso, kuten äidin verenkierron ääni, on kovempi kuin 24/7 hurisevan imurin. Vauva ei kaipaa hiljaisuutta. Päinvastoin - hiljaisessa huoneessa oleminen on vauvalle vierasta. Shhh-ääni tai valkoinen kohina rauhoittaa ja lohduttaa vauvaa. Se helpottaa vauvaa nukahtamaan ja pysymään unessa.

Laittaessasi vauvan nukahtamaan kyljellään, laita samaan aikaan päälle valkoinen kohina, esimerkiksi täältä. Kohinan pitää olla yhtä luja kuin vauvan itkun. Kun vauva rahoittuu, hiljennä kohinaa samantahtisesti.

Tämän lisäksi Karp suosittelee taustalle valkoista kohinaa silloin, kun vauva nukkuu. Karp huomauttaa, että ei ole yhdentekevää, millaista ääntä käyttää. Valkoista kohinaa on kahdenlaista: matala- ja korkeataajuista.

Korkeataajuiset äänet, kuten hakulaitteet, hälyttimet ja sireenit ovat hyviä vauvan huomion herättämiseen. Matalataajuiset äänet, kuten autojen, junien ja lentokoneiden jylinä, ovat rauhoittavampia ja voivat tuudittaa vauvan uneen. Kohdussa ääni on matalaa ja kumisevaa, sillä vauva on veden ympäröimä ja vesi suodattaa korkeataajuiset äänet. Matala taajuus, kuten sateen ropina katolla, rohkaisee vauvaa nukahtamaan, kun kyseistä ääntä käytetään kaikkien unien yhteydessä ainakin yksivuotiaaksi asti.

Rauhoitellessa äänen tulee olla yhtä kovaa kuin itkun ja nukkuessa samalla tasolla kuin suihkun ääni.


Imeminen

Peukalon tai tutin imeminen rauhoittaa ja rentouttaa vauvaa, sillä vauva imee usein peukaloaan kohdussa. Muiden edellä mainittujen vinkkien ohella, anna vauvalle tutti, jota imeä, jos hän vaikuttaa kaipaavan sitä. Tutkimusten mukaan tutin imeminen vähentää myös kätkytkuoleman riskiä, joten tutin voi pitää vauvalla myös sängyssä.

Karpin mukaan edellä kuvatut neuvot toimivat vain, kun ne on tehty täysin oikein ja kaikki samaan aikaan. Hänen mukaansa oikein tehtyinä ne tehoavat 98 % vauvoista, ja nimenomaan vauvan ensimmäisten 4 elinkuukauden aikana.

Lue seuraavaksi

Leave a comment:

Learn more about baby sleep