LullaMe

Vastasyntyneen vauvan nukuttaminen

Vastasyntyneen vauvan nukuttaminen

Jos sinulla on pieni (vastasyntynyt) vauva, kokeile näitä vinkkejä vastasyntyneen nukuttamiseen alusta alkaen. 

Vinkit vastasyntyneen vauvan nukuttamiseen

Yhdysvaltalainen lastenlääkäri Harvey Karp on esitellyt teorian, jonka mukaan vauvan ensimmäiset kolme kuukautta ovat ikään kuin sikiöajan jatke, “raskauden neljäs kolmannes”. 

Karpin mukaan vauvat syntyvät kolme kuukautta ennen kuin ovat todellisuudessa valmiita maailmaan. Vastasyntyneen vauvan hermosto on muihin nisäkkäisiin verrattuna paljon kypsymättömämpi. Esimerkiksi hevosen varsa osaa kävellä synnyttyään, mutta ihmisvauvalla kestää useita kuukausia oppia liikkumaan.


Vastasyntyneen vauvan nukuttaminen ja rauhoittaminen on Karpin mukaan mahdollista luomalla hänelle mahdollisimman samanlaiset olosuhteet kuin kohdussa. Karpin avainsanat ovat kapalointi, vatsallaan tai kyljellään kanniskelu, shhh-ääni & valkoinen kohina, keinuttelu sekä imeminen.

Vauvan nukuttaminen – 5 näkökulmaa

Vauvan kapalointi

Vauvat eivät pidä selällään nukkumisesta, sillä he tuntevat olonsa silloin turvattomiksi. Kapalointi auttaa vauvaa ymmärtämään, milloin on aika nukkua sekä nukkumaan paremmin varsinkin selällään. Kapaloituna vauva ei myöskään pääse säikähdyttämään itseään hereille moro-refleksillään.

  • Kapalo muistuttaa vauvaa kohdun ahtaudesta ja lisää näin ollen turvallisuuden tunnetta. 
  • Karp suosittelee kapaloa käytettäväksi kaikkien unien yhteydessä.
  • Kapalointia voidaan käyttää siihen asti, että vauva on 4-5 kuukautta vanha. Jotta kapalointi on turvallista ja tehokasta, vauva tulee kapaloida oikein. 
Kapalointiohjeet voit katsoa esimerkiksi tältä videolta 
Tutustu myös Love to Swaddle up-kapaloon

Vatsallaan tai kyljellään kanniskelu

Kapaloitua, itkevää vauvaa on hyvä rauhoitella kantaen häntä kyljellään tai vatsallaan. Tämä lisää vauvan turvallisuudentunnetta. Kun vauva nukahtaa, asetetaan hänet nukkumaan aina selällään.

Shhh-ääni & valkoinen kohina

Kohdun äänitaso, kuten äidin verenkierron ääni, on kovempi kuin 24/7 hurisevan imurin. Vauva ei kaipaa hiljaisuutta. Päinvastoin - hiljaisessa huoneessa oleminen on vauvalle vierasta. Shhh-ääni rauhoittaa ja lohduttaa vauvaa. Se helpottaa vauvaa nukahtamaan ja pysymään unessa.

Kanniskellessasi kapaloitua vauvaa vatsallaan tai kyljellään kuiskaa kovaan ääneen “shhh” aivan hänen hänen korvanjuureen. Shhh-äänen pitää olla yhtä luja kuin vauvan itkun. Kun vauva rahoittuu, hiljennä shhh-ääntä samantahtisesti.

Tämän lisäksi Karp suosittelee taustalle valkoista kohinaa silloin, kun vauva nukkuu. Karp huomauttaa, että ei ole yhdentekevää, millaista ääntä käyttää. Valkoista kohinaa on kahdenlaista: matala- ja korkeataajuista.

Korkeataajuiset äänet, kuten hakulaitteet, hälyttimet ja sireenit ovat hyviä vauvan huomion herättämiseen. Matalataajuiset äänet, kuten autojen, junien ja lentokoneiden jylinä, ovat rauhoittavampia ja voivat tuudittaa vauvan uneen. Kohdussa ääni on matalaa ja kumisevaa, sillä vauva on veden ympäröimä ja vesi suodattaa korkeataajuiset äänet. Matala taajuus, kuten sateen ropina katolla, rohkaisee vauvaa nukahtamaan, kun kyseistä ääntä käytetään kaikkien unien yhteydessä ainakin yksivuotiaaksi asti.

Rauhoitellessa äänen tulee olla yhtä kovaa kuin itkun ja nukkuessa samalla tasolla kuin suihkun ääni.

Keinuttelu

Vauva on tottunut kohdussa liikkeeseen. Rauhallinen, pieniliikkeinen edestakas -keinuttelu rauhoittaa vauvaa. Näin vauvan nukuttaminen on entistä helpompaa. Karpin mukaan tasainen keinuttelu on paras itkevälle vauvalle.

Imeminen

Peukalon tai tutin imeminen rauhoittaa ja rentouttaa vauvaa, sillä vauva imee usein peukaloaan kohdussa. Muiden edellä mainittujen vinkkien ohella, anna vauvalle tutti, jota imeä, jos hän vaikuttaa kaipaavan sitä. Karpin mukaan tutin imeminen vähentää myös kätkytkuoleman riskiä, joten tutin voi pitää vauvalla myös sängyssä.

Karpin mukaan edellä kuvatut neuvot toimivat vain, kun ne on tehty täysin oikein. Hänen mukaansa oikein tehtyinä ne tehoavat 98 % vauvoista, ja nimenomaan vauvan ensimmäisten 4 elinkuukauden aikana.

Lue seuraavaksi

Leave a comment:

Learn more about baby sleep