LullaMe

Vauva ei nuku – mikä avuksi?

Vauva ei nuku – mikä avuksi?

Vauvojen univaikeudet ovat hyvin yleisiä. Mutta kun lapsen nukahtaminen tai yöheräily on osa jokapäiväistä elämää, koetellaan myös vanhempien jaksamista. Keräsimme yhteen yleisiä syitä vauvan heräilyyn ja vinkkejä vauvan parempaan uneen.


Syitä miksi vauva ei nuku

Vauvan unirytmi


Vauvan yöheräily ja nukahtamisvaikeudet voivat johtua monesta syystä. Ennen kuin ryhtyy tekemään itse pidemmälle vietyä diagnoosia aiheesta, on hyvä ymmärtää vauvan unirytmiä.

Vastasyntynyt vauva nukkuu keskimäärin 18–20 tuntia päivässä. Ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina lapsi syö ja nukkuu vuorotellen – yhtäjaksoista unta kertyy useimmiten enintään 2–4 tuntia kerrallaan. Pikkuhiljaa vauvan vuorokausirytmi alkaa vakiintua. Yksilölliset erot voivat silti olla suuriakin.

Vauvan unisykli on noin tunnin mittainen, eli vauva siirtyy tunnin välein sikeästä unesta lähelle valvetilaa. Käytännössä tämä voi näkyä esimerkiksi äännähtelynä tai maiskutteluna. Osa vauvoista vaipuu takaisin uneen uuden unisyklin alkaessa, mutta osa herää. Tällöin tarvitaan useimmiten vanhempien läheisyyttä ja apua, jotta vauva saa unen päästä kiinni uudestaan.

Kun tähän yhtälöön lisätään se, että aikuisten unisykli on puoli tuntia vauvan unisykliä pidempi eli 1,5 tuntia, on ristiriita valmis. Jos vauva heräilee tunnin välein, tapahtuu tämä juuri siinä kohtaa, kun vanhemmat ovat sikeimmässä unen vaiheessa. Tämä lisää entisestään vanhempien kokemaa väsymystä.


Syitä vauvan heräämiseen


Kuten sanottua, syitä vauvan heräilyyn tai nukahtamisvaikeuksiin voi olla monia. Joskus kyseessä voivat olla ns. fyysiset syyt, kuten märkä vaippa, puhkeamassa olevat hampaat tai ylimääräiset äänet tai valot.

Vauvan heräily ja univaikeudet voivat olla myös merkki jostain sairaudesta, kuten korvatulehduksesta, allergiasta tai jopa refluksista. Sairaudet kannattaa pyrkiä sulkemaan pois.

Vauva kehittyy koko ajan, ja kehitykseen liittyvät syyt ovatkin usein uniongelmien taustalla. Etenkin vauva, joka opettelee uusia taitoja päivän aikana, kuten ryömimistä ja istumista, ”prosessoi” uusia taitoja myös yöllä. Tämä voi tehdä vauvan unesta rauhatonta ja saada vauvan heräilemään.


Vauva ei nuku – 6 vinkkiä

Kun vauva ei nuku, on se vanhemmalle aina ikävä tilanne. Huolta aiheuttaa, onko vauvan unensaanti riittävää, ja samalla vanhempien jaksaminen on koetuksella. Seuraavassa muutamia konkreettisia vinkkejä.

1. Vauva rakastaa rutiineja

Selkeän päivärutiinien luonti kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Vaikka pienen vauvan kanssa arki voi tuntua jatkuvalta hetkessä elämiseltä, on etenkin iltarutiineista ja nukkumaanmenoajoista hyvä pitää kiinni.

Ilta ennen nukkumaanmenoa on rauhoittumisen aikaa. Sulje televisio, himmennä valoja ja vältä kovia ääniä, kuten musiikin soittamista kovalla volyymillä. Pyri luomaan tietty iltarutiini, jossa on mukana vauvalle tuttuja asioita, kuten tietty laulu tai loru.


2. Huolehdi, että ympäristö tukee vauvan unta

Pieni vauva on herkkä muun muassa valolle ja äänille, jopa hajuille. Varmista, että makuuhuoneessa tai tilassa, missä vauva nukkuu, on riittävän himmeä valaistus ja sopiva lämpötila. Vauvan unen kannalta suotuisa huonelämpötila on noin 18 astetta eli hieman alle keskimääräisen huonelämpötilan (21–22 astetta).

Vauvan nukahtamista voi edesauttaa myös tutun unirievun tai -kaverin lisäksi esimerkiksi tuttu kuva tai taulu seinällä tai vaikka sängyn yläpuolella rauhallisesti pyörivä mobile.

 

3. Ulkoile riittävästi

Jos huolenasi on vauvan riittävä unensaanti ja nukahtaminen tuntuu vaikealta, kannattaa ulkoilla riittävästi päivän aikana. Suurimmalle osalle lapsista raitis ilma yhdistettynä lastenvaunujen tasaiseen keinuntaan auttaa saamaan unen päästä kiinni.

Yksi vaihtoehto on myös nukuttaa vauva esimerkiksi rattaissa parvekkeelle. Näin vauva saa nukkua rauhassa raittiissa ilmassa.


4. Huolehdi omasta unestasi

Tämä voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä ja joskus myös mahdottomalta asialta. Mutta vanhempien on tärkeää huolehtia omasta unensaannistaan ihan siinä missä lapsenkin. Etenkin univaikeuksista kärsivien lasten vanhempien on tärkeää puhaltaa yhteen hiileen ja suunnitella omaa untaan. Kun toinen lähtee vauvan kanssa vaunulenkille, voi toinen ottaa itse pienet päiväunet tai torkut kotona. 


5. Rauhoittele itkevää vauvaa, mutta älä ota heti syliin

Kun vauva herää ja alkaa itkeä, monesti automaattinen refleksi on ottaa hänet syliin. Malta kuitenkin mielesi ja rauhoittele vauvaa esimerkiksi silittämällä päätä tai selkää ja puhu vauvalle rauhalliseen sävyyn. Myös jokin tuttu loru tai laulu voi auttaa vauvaa rauhoittumaan. Jos rauhoittelu ei auta, ota lapsi vasta sitten syliin.


6. Muista iltapala

Uni tulee paremmin, kun vauva on kylläinen. Älä kuitenkaan laita vauvaa suoraan iltapalalta nukkumaan. Vauvan on hyvä saada hieman sulatella ruokaansa ennen yöpuulle vetäytymistä.Bonusvinkki:

Kokeile tuudittavaa LullaMe-vauvanpatjaa. Tuotteemme on auttanut monia uniongelmaisia vauvoja ja heidän perheitään.

Lue seuraavaksi

Test how Self-rocking Baby Mattress works

You can try the LullaMe mattress for 14 days and see how it works with your baby.

Learn more
14-day trial - Self-rocking baby mattress 120*60 cm

Leave a comment:

Learn more about baby sleep