LullaMe

Koliikki – näin selviät siitä

Koliikki – näin selviät siitä

Koliikkivauvan kanssa arki ei aina ole helppoa. Kun minulla itselläni oli koliikkivauva, olin usein stressaantunut, huolestunut, väsynyt ja epätoivoinen. Mietin, mikä vauvalla on hätänä ja samalla toivoin, että pääsisin edes kerran ajoissa nukkumaan.  Kokeilin kaikkia konsteja vauvan olon helpottamiseksi.


Samaan aikaan osa läheisistä ja tutuista oli epäuskoisia: ”Eikö se muka rauhoitu, kun vaihdat puhtaan vaipan” ja ”sehän on täällä kylässä ihan rauhallinen”. Neuvolasta sanottiin, että ”vauvat ne vain itkevät. Koita jaksaa”.  Näin jälkeenpäin ajateltuna tekisin ehkä osan asioista toisin. Kokosin alle omat vinkkini, miten selvitä koliikkivauvan kanssa.


”Koliikki on minun syytäni”

Väärin. Paljon itkevän vauvan kanssa tulee välillä ajatelleeksi, teenkö jotakin väärin, kun vauva vain itkee. Tätä käsitystä saattavat vielä vahvistaa muut vanhemmat, yleensä sellaiset, joilla ei koskaan ole ollut haastavia vauvoja: ”Meidän vauva ainakin nukkuu ihan hyvin, kun vain vaihdan vaipan/ pidän yllä säännöllistä päivärytmiä / syötän hänet kolmen tunnin välein jne ….”

Nämä kommentit voi jättää suoraan omaan arvoonsa. Jos ei ole koskaan elänyt arkea koliikkivauvan kanssa, ei tiedä, mistä puhuu. Toki on hyvä tarkistaa, ettei vauvalla ole esimerkiksi jotakin sairautta, ilmavaivoja, refluksia tai ruokavaliolla hoidettavissa olevaa allergiaa.

Kannattaa myös tarkistaa, että tunnistaa vauvan väsymyksen merkit ajoissa ja laittaa vauvan nukkumaan aina heti niiden ilmaannuttua. Näin vauva ei pääse vahingossa yliväsyneeksi. Näiden ja normaalin huolenpidon jälkeen paljoa ei kuitenkaan ole tehtävissä. Koliikki ei ole vanhempien syytä eikä kukaan voi valita, kuinka vähän tai paljon itkevä vauva perheeseen syntyy.”Koita vain jaksaa”

Tämä on yleinen väittämä, jota kuulee sekä neuvolasta että tuttavilta. Varsinkin ensimmäisen vauvan kanssa sitä helposti ajatteleekin, että tässä täytyy nyt vain yrittää kestää.

Kahden lapsen ja kahden erilaisen kokemuksen jälkeen olen tästä väittämästä kuitenkin eri mieltä. Tiedän, että avun pyytäminen ei aina ole helppoa, varsinkin jos väsymys painaa päälle ja aloitekyky lähenee nollaa. Avun pyytäminen kuitenkin ehdottomasti kannattaa. Kärsimys ei tee kenestäkään parempaa isää tai äitiä.

Ota puhelin käteen ja soita mummoille ja papoille tai ystäville. Pyydä jokainen yhdeksi illaksi tai yöksi hätiin. Mikäli joku ihmettelee (ääneen tai äänettä) avun tarvetta, he kyllä ymmärtävät paremmin kanniskeltuaan yhden illan tai yön jatkuvasti itkevää vauvaa.

Avun pyytämistä saattaa helpottaa, jos ajattelee, että ei tee sitä itsensä vaan vauvan vuoksi. Neuvolan antaman nyrkkisäännön mukaan pienen vauvan lähin hoitaja voi olla poissa vauvan ikä + 2 tuntia. Muutaman tunnin breikki siis ei vahingoita vauvaa, mutta voi tehdä ihmeitä jatkuvan itkun kanssa kamppailevalle isälle tai äidille.

Muutaman tunnin hoitajakulunkaan maksaminen ei ole iso raha siitä, jos sitä kautta voi itse paremmin ja jaksaa rakentaa pienestä pitäen lämpimämmän suhteen lapseen.  Vauvan jatkuva itku ei ole normaalia eikä kenenkään ole tarkoitus jaksaa sitä itsekseen.

Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus tarjota haastavassa tilanteessa oleville perheille väliaikaista apua. Tätä kannattaa kysyä oman kunnan lapsiperheiden kotipalvelusta.”Älä heijaa vauvaa/ älä nukuta vauvaa syliisi. Myöhemmin siitä on vaikea päästä eroon”

Nämä väittämät kuulostavat varsin päteviltä ja toimivatkin hyvin - tavalliseen, rauhalliseen vauvaan. Siinä vaiheessa, kun vauva itkee jatkuvasti ja nukuttamiseen menee aikaa 1-7-tuntia, kannattaa yleiset viisaudet heittää romukoppaan. Olen tavannut vanhempia, jotka itkevä vauva sylissään seisovat paikallaan ja ihmettelevät, miten ihmeessä tämänkin hyvän neuvon voi saada toimimaan.

No- minulla on teille hyviä uutisia: näitä neuvoja ei tarvitse saada toimimaan. Jos vauva itkee jatkuvasti, hänet voi hyvällä omallatunnolla rauhoittaa sillä keinolla, millä vauva parhaiten rauhoittuu. Tärkeintä on, että koko perhe jaksaa ja voi hyvin. Eihän kukaan jätä vauvalle vaippojakaan laittamatta vain sen takia, että niistä on mahdollisesti myöhemmin hankala päästä eroon.

Itse asiassa monet koliikkivauvat alkavat nukkua normaalisti, kun alkuvaiheen vaivoista on päästy eroon. Jos vauvalle on päässyt muodostumaan unitapoja, joita haluaa muokata, tämän ehtii tehdä sittenkin, kun pahimmasta vaiheesta on päästy eroon. Koliikkivaiheen jälkeen vauvalle on paljon helpompi luoda unta tukeva päivärytmi. 6-kuukauden ikään mennessä useimmilla vauvoilla on paremmat valmiudet nukahtaa itsekseen ja vauvalle voi pitää unikoulun.

Tuttavani, unikonsultti Liisa Niskakangas sen sanoi osuvasti: ”Paras tapa rauhoittaa pieni vauva on se, joka toimii”.


”Koliikki on mahdollista poistaa vyöhyketerapialla, kuplia poistavilla tipoilla tai vauvahieronnalla”

Koliikki on vaiva, johon ei valitettavasti ole keksitty hoitokeinoa. Osa perheistä kokee hyötyvänsä erilaisista, tarjolla olevista vaihtoehdoista, mutta oikeaa koliikkia ne harvoin poistavat.

Joskus koliikkivauvaa voi onnistua huijaamaan yhdistämällä samaan aikaan liikkeen, rauhoittavan, hurisevan äänen, kapalon ja tutin syömisen. Vauvan aivot eivät pysty käsittelemään kovin montaa aistiärsykettä yhtä aikaa ja vauva saattaa unohtua kuulostelemaan ääntä ja tunnustelemaan liikettä sekä tuttia ja unohtaa, että nyt piti vielä samaan aikaan itkeäkin.  Rajoitetun tilan, liikkeen ja äänen yhdistäminen myös muistuttavat vauvaa tutusta ja turvallisesta maailmasta kohdussa. Siellä vauva nukkui, kun äiti liikkui ja koko ajan ympärillä oli pölynimuriin verrattavissa olevaa hurinaa.Kirjoittaja on Hanna Sissala, kahden lapsen äiti ja LullaMe tuudittavan vauvanpatjan keksijä

Lue seuraavaksi

Test how Self-rocking Baby Mattress works

You can try the LullaMe mattress for 30 days and see how it works with your baby.

Learn more
30-day trial* LullaMe Solina - 2 in 1 Automated rocking and airy mattress for cot (120*60 cm)

Leave a comment:

Learn more about baby sleep