LullaMe

Miksi vauva itkee?

Miksi vauva itkee?

Ennen vanhemmuutta tiesin, että vauvat itkevät - lähipiirin mukaan kuulemma paljon, jollei jonkun mielestä jopa kaiken aikaa. Vaikka olin lukenut vauvan itkusta ennakkoon, ei lukemisesta ollut juurikaan hyötyä ennen kuin minulla oli konkreettinen, itkevä vauva sylissäni. Oman vauvan itkutyylit oppi nopeasti ja aistinvaraisesti.

Edelleenkin, vaikka lapseni ovat jo isompia ja puheliaita, tunnistan heidän kipuitkunsa nanosekunnissa. Se on nopeaa, ärhäkkää ja alkaa aina tyhjästä (tai esimerkiksi kolahduksen seurauksena). Itkun sävy on hätäinen ja vaativa, selvästi evoluution muotoilema tapa viestiä hätää ja pyytää apua.


Syitä miksi vauva itkee

Vaikka vauvan itkuun on useita syitä, voidaan vetää neljä tunnistettavaa päälinjaa: nälkäitku, kipuitku, pelkoitku ja ärtymysitku. Listasin alle merkkejä, joista nämä itkut pääpiirteittäin tunnistaa.


Nälkäitku

Vauva itkee nälkää “perusitkulla”. Itkusta on usein rytmittynyttä: huuto, hiljaisuus, hengitys, huuto, hiljaisuus, hengitys. Sisäänhengitystä säestää usein viheltävä ääni.

Nälkäitkun voi päätellä myös, jos isomman vauvan kohdalla edellisestä syötöstä on kulunut 2-4 tuntia. Vastasyntynyt voi itkeä nälkäänsä jo pian syömisen jälkeen, sillä hänen vatsalaukkunsa on vain viinirypäleen kokoinen.

 

Kipuitku

Kivusta itkevä vauva pitää silmänsä kiinni lähes koko ajan. Itku alkaa äkisti ja on heti voimakasta. Itku yltää täyteen mittaansa lähes välittömästi.

 

Pelkoitku

Pelosta itkevän vauvan silmät ovat auki. Itku alkaa voimakkaana. Myös pelkoitku yltää täytteen mittaansa lähes välittömästi.

 

Ärtymysitku

Ärtymystä itkevän vauvan silmät ovat auki tai puoliksi auki. Itku voimistuu tasaisesti.


Vauvat itkevät näiden lisäksi myös mm. märkää vaippaa, kuumuutta, kylmyyttä, epämukavaa oloa, läheisyydenkaipuuta, liiallista ärsykeantia tai sairautta. Jos epäilee vauvan olevan kuumissaan, voi niskasta tarkistaa, onko vauva hikinen. Myös kylmissään olevan vauvan tunnistaa niskasta. Sairautta epäiltäessä vauva tulee viedä lääkäriin.


Kaikki vauvat itkevät. Vauva voi itkeä myös ilman, että siihen liittyy erityistä syytä. Esimerkiksi koliikkivauvojen itkua ei voida kategorisoida nälkään, kipuun, pelkoon tai ärtymykseen, vaikka vatsakipujen yhteyttä onkin usein liitetty koliikin yhteyteen.


Mitä tehdä kun vauva itkee?

Vauvan itku saa vanhemmat usein huolestumaan. Itku on kuitenkin vauvan keino kommunikoida, herättää vanhemman hoivavietti ja pyytää apua, kun puhetta ei vielä ole. Vauva näyttää itkun avulla negatiiviset tunteensa.

Tärkeintä on oppia reagoimaan vauvan itkuun tilanteen vaatimalla tavalla mahdollisimman nopeasti, jotta vauvan turvallisuudentunne säilyy eheänä. Itku voi lisätä vanhemman kokemaan stressiä ja hätää, mutta itkuun kannattaa suhtautua vauvan kommunikointikeinona, viestinä aina jostakin. Jokainen meistä on ollut itkevä vauva, ja itkuisuus vähenee ja menee ennemmin tai myöhemmin ohi.

Kun vauva itkee, on tärkeää, että vanhempi on lähellä ja toimii itse mahdollisimman rauhallisesti. Vauvan kasvaessa vanhempi oppii myös eri tavalla tunnistamaan erityyppistä itkua.


Käytännön vinkkejä vauvan itkun hallintaan

1. Ole itse rauhallinen

Tärkeää on se, että vaikka väsymys ja huolestuneisuus saa sinut stressaantuneeksi ja jopa ärtyisäksi, pyri pysymään rauhallisena. Vauva aistii mielialasi ja tunteesi, joten jos olet itse rauhallinen, on edellytykset paremmat sille, että lapsesikin on sitä.

 

2. Muista läheisyys ja kosketus

Ensisijainen tapa rauhoittaa itkevää lasta on ottaa hänet syliin tai silittää vauvaa. Myös ihokontakti on tärkeää pienelle vauvalla.

 

3. Pyri selvittämään miksi vauva itkee

Vauvan itkulle on aina jokin syy.

  • Onko vaippa märkä?
  • Tuntuuko vauva lämpimältä, onko hän kuumeinen?
  • Tuntuuko vauva itkevän kipua (voimakasta itkua silmät kiinni)?
  • Itkeekö vauva väsymystä?

 

4. Pyydä rohkeasti apua

Itkevä vauva voi uuvuttaa vanhemman sekä henkisesti että fyysisesti. Vanhempien oma jaksaminen on asia, jota ei ole syytä sivuuttaa. Keskenään vanhempien on tärkeää puhua avoimesti ja puhaltaa yhteen hiileen. Pyydä myös tarvittaessa apua esimerkiksi perheenjäseniltä tai ystäviltä.

 

5. Kokeile vauvaa rauhoittavia kikkoja

Vauvat ovat yksilöllisiä, mutta monesti esimerkiksi musiikki, hyräily, vaunulenkki tai vaikkapa automatka voivat saada itkevän vauvan rauhoittumaan.

Harvey Karpin vauvan rauhoittelumenetelmään voit tutustua täältä.

Vauvan unille saamisessa apuna voi toimia myös LullaMe Solina -itsestään tuudittava ja hengittävä patja. Se heijaa vauvaa tarvittaessa vaikka koko unien ajan. Unen aikainen heijaaminen tutkitusti helpottaa nukahtamista ja auttaa pysymään syvässä unessa pidempiä aikoja. Tutustu LullaMe Solinaan täältä. 

 

Kirjoittaja on kahden lapsen äiti Ilona Bessonoff








Lue seuraavaksi

Test how Self-rocking Baby Mattress works

You can try the LullaMe mattress for 30 days and see how it works with your baby.

Learn more
30-day use period of LullaMe Solina - 2 in 1 Automated rocking and airy mattress for cot - LullaMe

1 comment

15.08.2018 • Posted by Tanaazhelsinki@yahoo.com

Vauvani paljoin itku alle2k

Leave a comment:

Can't find LullaMe at your local store?