Imettäminen vauvan tahtiin voi auttaa sekä vastasyntynyttä että imettävää äitiä nukkumaan paremmin. Yöllisillä imetyshetkillä on oma tärkeä merkityksensä ja tutkimukset osoittavat, että täysimettävien äitien unenlaatu on parempaa, kuin osittaisimettävien.
Äidin keho valpastuu synnytyksen jälkeen reagoimaan vauvan antamiin viesteihin. Tämä on olennainen muutos tukemaan vauvantahtista imetystä, jossa vastasyntyneen yksilöllisiin tarpeisiin vastataan vauvan lähtökohdista. Vauvantahtisessa imetyksessä vauva pystyy itse säätelemään maidon määrää ja tyydyttämään imutarpeensa.
Imettävän äidin keho tekee jatkuvasti töitä, reagoiden ja mukauttaen maidontuotantoa sekä vuorokaudenaikoihin, että vauvan toimintaan. Tutkimukset osoittavatkin esimerkiksi, että illalla tuotettu rintamaito on päivämaitoa täyttävämpää ja se sisältää päivämaitoa enemmän melatoniinia, joka auttaa vauvaa rauhoittumaan yöunille.
Imettäminen yöllä ja unenlaatu
Vastasyntyneen nälkä ei katso kelloa, joten yölliset imetykset ovat useimmille vauvojen vanhemmille oleellinen osa arkea. Yöllinen imetys ei kuitenkaan ole vain yksi monista ruokahetkistä, sillä kellonajalla on tärkeä vaikutus äidin maidontuotantoon. Yöllisten imetyshetkien aikana, äidin keho tuottaa enenemässä määrin prolaktiinia, joka lisää äidinmaidontuotantoa. Syödessään yöaikana, vauva varmistaa riittävän maidontuotannon kasvavaan ravinnontarpeeseensa.
Yöimetyksistä huolimatta, tuoreiden äitien unenlaatua tutkittaessa on todettu, että täysimettävät äidit saavat yön aikana enemmän syvää unta kuin osittaisimettävät äidit. Syitä tutkimustulokselle on haettu mm. siitä, että täysimettävät äidit nukkuvat usein lähempänä vauvojaan, heidän ei tarvitse liikkua hakeakseen maitoa ja he tunnistavat lapsen nälän usein jo ennen, kuin lapsi ilmoittaa nälästään. Vauvantahtinen imetys auttaakin ennakoimaan vauvan tarpeita ja reagoimaan nälkään hyvissä ajoin.
Tukea vauvantahtiseen imetykseen
Pieni vauva hyötyy lapsentahtisesta imetyksestä. Vauvan kehittyessä vauvan valmiuksia on hyvä seurata ja harjoitella itsenäisempää nukahtamista askel kerrallaan. Tämä onnistuu myös esimerkiksi ilman, että yöimetyksistä täytyy luopua.
Itsestään tuudittava Lullame Solina 2 in 1 uniratkaisu voi tukea myös vauvantahtista imetystä vastasyntyneen kanssa ja helpottaa yöllisiä ruokailuhetkiä. Vauvan pinnasänkyyn asetettu LullaMe Solina on helppo sijoittaa äidin sängyn viereen sivuvaunuksi, josta vauva on helppo nostaa rinnalle yön aikana. Imetyksen jälkeen vauva saa tuudittautua rauhassa uneen omassa lokoisassa pesässään, aivan äitinsä vieressä.
Lue lisää: Vinkit vastasyntyneen vauvan nukuttamiseen
Haluamme toivottaa imetysrauhaa jokaisen äidin omannäköiselle imetykselle. Imetysmatka on jokaiselle äidille ja vauvalle yksilöllinen matka, joka saattaa sisältää ilojen lisäksi myös haasteita. Vaikeidenkaan kokemuksien kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin ja apua on saatavilla. Tukea omalle imetysmatkalleen löytää sosiaalisesta mediasta, paikallisista imetyksen tukiryhmistä sekä omasta neuvolasta. Keskustelu ja kohtaaminen saman matkan kulkeneiden äitien kanssa tuo itsevarmuutta ja luottamusta omalle imetysmatkalle, joten apua kannattaa aina pyytää!
Lähteet:
Kansallinen imetyksen edistämisen toimintaohjelma vuosille 2018–2022
Imetyksen tuki ry: https://imetys.fi/tietoa-imetyksen-avuksi/uni-vauvaperheessa/?fbclid=IwAR3pAO68lWtOiA8SOuE2xXILS62R6RaBSfeSPFw7btooxUa_W19QmpFOjyA
Baby Sleep Info Source: https://www.basisonline.org.uk/hcp-bed-sharing-and-breastfeeding/
Leave a comment: