Valtaosa synnyttäneistä äideistä kokee synnytyksen jälkeen alakulon ja masennuksen tunteita, mutta liian moni valitsee olla puhumatta kokemuksistaan. Mielikuvaa onnellisesta vauvakuplasta on pelottavaa rikkoa, vaikka juuri puhuminen on usein lääkkeistä paras. 30-vuotias Marja pelästyi esikoisensa syntymän jälkeisiä alakulon tunteita, jotka saivat hänet kokemaan epävarmuutta omasta äitiydestään ja pohtimaan diagnoosia synnytyksen jälkeinen masennus.
Marja synnytti toivotun esikoisensa vuonna 2017 ja hämmentyi saadessaan pienen vastasyntyneen rinnalleen. Hän oli luottanut koko odotusajan, että siinä hetkessä hän kokisi suuren äidillisen rakkauden lastaan kohtaan, mutta mitään ei kuulunut. Hämmentyneenä hän katsoi pientä vauvaansa ja odotti turhaan Hollywood-elokuvien suurta rakkauden purkausta. Epävarmuus, pelko ja suru olivat ainoat tunteet, joita Marja koki sinä hetkenä synnytyssalissa.
Epätoivoiset tunteet jatkuivat synnyttäjien osastolla ja kokemusta siivittivät haasteet rintaruokinnassa sekä fyysinen kipu synnytyksestä. Marja ei osannut puhua tunteistaan henkilökunnan kanssa, sillä hän koki niiden olevan vääriä, hänenhän olisi kuulunut olla onnensa kukkuloilla. ”Jälkeenpäin ajateltuna, oli siellä osastolla onnellisiakin hetkiä, mutta en osannut nauttia niistä, sillä mietin vaan miksi en osannut olla koko ajan iloinen, olihan minulla vihdoin sylissäni odotettu vauva.” Marja muistelee kahden vuoden takaisia tunteitaan. Synnytyksen jälkeinen masennus oli Merjalle tuttu termi neuvolasta, mutta se ei tuntunut Merjasta oikealta.
Herkistyminen vanhemmuuteen
Jopa 80 % äideistä kokee alakulon tunteita synnytyksen jälkeen, mutta mitä suurimassa tapauksessa, kyseessä ei ole synnytyksen jälkeinen masennus. Baby bluesina kutsuttu vaihe kestää usein muutamasta päivästä muutamaan viikkoon ja tunnetilalla tarkoitetaan normaalia herkistymistä vanhemmuuteen. Baby blues on kanava, jolla äiti pääsee virittäytymään vauvan hienovaraisiin viesteihin ja olotila tasaantuu itsestään, kun äiti ja vauva pääsevät tutustumaan toisiinsa.
Marja kuuli baby bluesista vasta pitkän aikaa omien kokemuksiensa jälkeen ja allekirjoittaa itse kuuluneensa juuri tähän joukkoon, joilla olotila helpottui perheen päästyä kotiin. ”Pelkäsin silti koko ajan, että vaaniiko synnytyksen jälkeinen masennus jossain nurkan takana ja olin hieman säikkynä kokemistani riittämättömyyden ja surun tunteista. Päässäni pyöri epätietoisuus, miksi olin kokenut näitä tunteita ja mistä hommassa oli kyse. Olisi ollut paljon helpompaa luottaa itseensä, jos olisin tiennyt suurimman osan äideistä kokeneen niitä samoja tunteita.” Marja kertoo.
Synnytyksen jälkeinen masennus
Jos alakuloinen olotila pitkittyy ja äidin olo ei kohene viikkojenkaan jälkeen, silloin on viimeistään oikea aika hakea apua. Baby blues -vaiheen pitkittyessä, kyseessä voi olla synnytyksen jälkeinen masennus, jota kokee noin 10-20 % synnyttäneistä äideistä. Oireita ovat mm. väsymys, ahdistus, paniikkioireet, pakkoajatukset ja muutokset ruokahalussa. Jokainen oirehtii masennusta eri tavoilla, joten apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä. Äidin hyvinvointi on koko perheen etu ja siksi olotilaan kannattaa suhtautua vakavasti, mutta ei pelolla. Synnytyksen jälkeiseen masennukseen voi hakea apua mm. neuvolasta, terveydenhoitajalta, lääkäriltä ja yksityisiltä lääkäriasemilta.
Marja on käynyt synnytyksen jälkeisiä kokemuksiaan läpi myöhemmin omassa terapiassaan ja osaa nyt katsoa vauva-aikaa lempeydellä ja armollisuudella. ”En enää syytä itseäni kokemuksistani ja tunteistani. On koomista, että jos olisin avannut suuni jollekin äitikaverilleni, suurella todennäköisyydellä hän olisi kertonut kokeneensa samoja asioita. Paljolta pähkäilyltä olisi säästytty, mutta nyt tiedän paremmin.” Marja kertoo silitellen pyöristyvää raskausvatsaansa. ”Aika eri nainen tulee astelemaan tällä kertaa synnytyssairaalaan ja uteliaana otan vastaan kaiken mitä sieltä on tulossa. Sen olen luvannut, että kotona puhutaan avoimesti tunteista ja apua haetaan heti, jos siltä tuntuu. Tähän hommaan tarvitaan kylä ja se ei ole vitsi.” Marja hymyilee.
Lue lisää: Vinkkejä vauva-arjen pyörittämiseen
Apua vauva-ajan jaksamiseen on saatavilla myös arkea helpottavista teknisistä ratkaisuista, joista Lullame Solina 2 in 1 - automaattisesti tuudittava uniratkaisu on yksi esimerkki. Lullame Solina sai alkunsa tilanteesta, jossa vanhempien jaksaminen ei enää riittänyt vauvan jatkuvaan tuudituksen tarpeeseen. Tästä syntyi innovaatio, joka tuudittaa vauvaa väsymättömän tasaisesti ja antaa vanhemmille mahdollisuuden hengähtää hetkeksi ja kerätä voimiaan. Voit lukea lisää Lullamen tarinasta ja perustaja Hanna Sissalasta täältä tai tutustua LullaMe Solinan 30 päivän kokeilujaksoon täällä.
*Haastateltavan nimi muutettu
Lähde: Ensi- ja turvakotien liitto
Leave a comment: