LullaMe

Unipussi, peitto ja kapalo – suojaa nukkuvalle vauvalle

Unipussi, peitto ja kapalo – suojaa nukkuvalle vauvalle

Vauva kaipaa turvallisuudentunnetta ja lämmikettä nukkuakseen hyvin. Pohjaa hyvälle unelle luodaan varmistamalla, että lapsen kehon lämpötila pysyy sopivana ja muut olosuhteet optimaalisina. Koska pikkuiset ihmistaimet ovat yksilöitä nukkumatavoiltaan ja -mieltymyksiltään, kannattaa erilaisia peitto- ja unipussivaihtoehtoja kokeilla ennakkoluulottomasti.

Listasimme erilaisten univarusteiden (muun muassa peitto, unipussi ja kapalo) ominaisuuksia helpottamaan valintaa.

Peitto

Valtaosa suomalaisista vauvoista nukkuu ensimmäisen vuotensa äitiyspakkauksesta löytyvän peiton alla. Peitoissa elävät myös perinteet: käsin virkatut villapeitot tuovat monille vauvoille terveiset sukupolvien takaa. Ei olekaan tavatonta, että lapsi nukkuu saman peiton alla kuin isoäitinsä pienenä.

Peiton plussat ja miinukset

+      peitto on sivuista avoin, joten ilma kiertää hyvin

+     vauvalla on tilaa heilutella raajojaan peiton alla (tämä tosin voi myös hillitä nukahtamista)

-      vauva voi potkia peiton pois ja saattaa herätä viluun

-      vauva voi vetää peiton kasvoilleen ja ainakin teoriassa tukehtua

Etenkin hanakasti peittoa kasvoilleen vetävän vauvan kohdalla vanhempaa voi rauhoittaa, jos lämmikkeeksi valitaan jokin muu ratkaisu.

Unipussi

Unipussi on nimensä mukaisesti pohjastaan umpinainen pussi, joka pysyy vauvan suojana henkselimäisillä kangaskaistaleilla. Etenkin Keski-Euroopassa unipussi on syrjäyttämässä peittoa pienten vauvojen lämmittäjänä.

Tuudittavan LullaMe-patjan kanssa käytettäviksi unipussi ja kapalo ovat ihanteellisia vaihtoehtoja: patjan hengittävä verkkokangas pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun sen päälle ei turhaan sijata lakanaa. Kangas on helppo irrottaa ja pestä pesukoneessa 60° lämmössä.

Unipussin plussat ja miinukset

+      pysyy myös vauhdikkaasti nukkuvan vauvan suojana

+      ei päädy kasvoille

+      erillistä lakanaa ei tarvita

+      hillitsee jalkojen päätymistä sängyn pinnojen väliin

-      voi olla hankala, kun vauva alkaa pyrkiä pystyasentoon

-      tekokuituisena (esim. fleece) voi hiostaa

-      hihattomat versiot jättävät hartiat ja kädet suojattomiksi – viluiselle lapselle kannattaa valita hihallinen malli

Unipussin materiaaliin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota. Esim. tekokuituiset pussit voivat tuntua hiostavilta ja ahdistaa pientä nukkujaa.

Kapalo

Vauvoja on kapaloitu vuosituhansia: vanhimmat todennetut viittaukset kapalointiin ovat peräisin ajalta 4000 eaa. Nyt kapalo tekee jälleen tuloaan modernisoituina versioina. Moni huonosti nukkuva vauvaperhe on yllättynyt iloisesti sen vauvaa rauhoittavasta vaikutuksesta – pienokainen nukkuu kapalossaan rauhallisesti kuin kengurunpoikanen emon pussissa.

Kapalon plussat ja miinukset

+      kapalo muistuttaa vauvaa kohdun tutuista olosuhteista

+      kapalo hillitsee vauvaa viuhtomasta ja säpsymästä itseään hereille

+      kapaloitu vauva on mahdollista nostaa yösyötölle ilman, että hän havahtuu ja virkistyy viileästä ilmasta

+     kapalo voi helpottaa koliikista tai refluksista kärsivän pienokaisen oloa

-     kapaloliinan käyttäminen vaatii harjoittelua ja sopivan napakkuusasteen löytäminen voi olla vaikeaa

-     perinteisessä kapalopaketissa vauvalle voi tulla kuuma. Lämpimällä säällä kapalon alle voi pukea pelkän vaipan.

Nykyaikaiset, pussimaiset kapalot eivät vaadi taittelun ja käärimisen opettelua, vaan ovat yleensä tarra- tai vetoketjukiinnitteisiä. Niissä nukkuvan lapsen ympärille ei kääritä laskoksia, joten hengittävyys on perinteistä kapaloliinaa parempi.

Kapaloiden kehityskaaren kärkeä edustavassa Swaddle Up -kapalossa lapsen kädet ovat luonnollisessa asennossa ylhäällä. Swaddle Up -kapalo on keskeltä napakka ja jaloilla on hyvin tilaa liikkua. Käsiosien pienten siivekkeiden ansiosta lapsi voi halutessaan rauhoittaa itseään käsiä mutustelemalla tai hipsuttamalla kasvojaan, vaikka kapalo äkillistä viuhtomista hillitseekin. Vaipanvaihtoa varten kapalopussin saa auki jalkopäästään.

Kapalolla ei ole tarkoitus korvata vanhempien läheisyyttä, vaan tehdä nukkumisesta helpompaa. Hereillä ollessaan vauvan tulisi saada liikkua vapaasti ja nauttia ihokosketuksesta.

Lue lisää: Vinkit vastasyntyneen vauvan nukuttamiseen

Muut univarusteet

Vauvan nukkumapaikan tulisi turvallisuus- ja hygieniasyistä olla mahdollisimman minimalistinen: sänkyä ei kannata täyttää söpöillä pehmoeläimillä tai jättää sinne lojumaan harsoja. Yksi kevyt ja turvallinen unikaveri tai -rätti riittää. Sängyn laidalle ei kannata jättää epähuomiossa roikkumaan esim. sijauspeittoa, pyyhettä tai vaatteita, etteivät ne putoa lapsen kasvoille.

Tyyny on tarpeeton alle vuoden vanhalle, eivätkä monet kaipaa sitä lainkaan ennen kahden vuoden ikää. Pienelle vauvalle tyyny on aina tukehtumisriski.

Pinnasängyn pehmuste estää lasta kolhimasta itseään pinnoihin tai jättämästä raajojaan niiden väliin. Pehmuste on kiinnitettävä erityisen huolellisesti, ja kiinnitykset tulee tarkastaa aina lakanoiden vaihdon yhteydessä.

Unipesä on pehmeälaitainen lisäpesä, joka sijoitetaan vauvan nukkumapaikkaan. Sen on tarkoitus rajata esim. pinnasängystä turvallinen, pieni ala nukkuvalle vauvalle. Unipesien – etenkin itsetehtyjen – turvallisuuteen on hyvä kiinnittää erityistä huomiota: ovathan ompeleet varmasti kestävät? Ovatko materiaalivalinnat varmasti turvalliset vauvalle?

Pinnasängyn katos voi lisätä petiin hämäryyttä ja suojaa. Kiinnitysten tulee olla lujat, eivätkä katoskankaan helmat saa päätyä sängyn sisäpuolelle.

Muistathan myös pedata vauvansängyn napakasti ja varmistaa, etteivät pienet kädet pääse kiskomaan lakanaa irti!

Lullame-patjaa käytettäessä lakana on tarpeeton: patjan verkkomaisen, konepestävän suojan läpi ilma kulkee, vaikka lapsi kierähtäisi omatoimisesti vatsalleen. Tämä ominaisuus menetetään, jos sänkyyn pedataan lakana. Vauvalle turvallisin nukkumisasento on toki selällään, mutta vauhdikkaimmat pienokaiset alkavat harjoitella kääntymistä jo 2 kk iässä, eivätkä vanhemmat voi valvoa lapsen unta jatkuvasti.

Sanna K.

Kirjoittaja on aiemmin uniongelmista kärsineen vauvan äiti, biologi ja ikuinen parempien unien metsästäjä

 

 

Lue seuraavaksi

Test how Self-rocking Baby Mattress works

You can try the LullaMe mattress for 30 days and see how it works with your baby.

Learn more
30-day use period of LullaMe Solina - 2 in 1 Automated rocking and airy mattress for cot - LullaMe

Leave a comment:

Can't find LullaMe at your local store?