LullaMe

Vauvan refluksi

Vauvan refluksi

Refluksi on hyvin yleinen vaiva, jossa vatsalaukun hapanta sisältöä nousee takaisin ruokatorveen, kurkkuun ja suuhun aiheuttaen närästystä, polttelua ja etenkin vauvoilla pulauttelua. Refluksista kärsii moni – arvioiden mukaan päivittäin 10 prosenttia suomalaisista. 

Mistä refluksi johtuu?

Pienen vauvan elimistön ja etenkin ruuansulatuksen kehitys on vielä kesken. Vauvan syödessä vatsa täyttyy, mutta ruoka ei siirry nopeasti elimistössä eteenpäin. Myös vatsalaukun takaisinvirtausta estävä ruokatorven sulkijalihas on vielä kehittymätön. Näin hapan ruoka ja vatsahapot pääsevät virtaamaan ruokatorveen ja kurkkuun aiheuttaen refluksioireita.

Vauvoilla esiintyy sekä normaalia pulauttelua eli kehityksellistä refluksia että hoitoa vaativaa refluksitautia. Vauvan refluksi on rakenteellinen ja taustalla on ruokatorven sulkijalihaksen toiminnallinen häiriö.

Refluksin oireet vauvalla

Vauvalla refluksin oireet liittyvät useimmiten syömiseen. Refluksilapsen oireet vaihtelevat sekä yksilöllisesti että lapsen iän mukaan. Alle 2 kuukauden ikäisellä vauvalla saattaa ilmetä muun muassa seuraavia oireita:


Alle 2 kuukauden ikäisen vauvan refluksin oireita

  • Vauva syö usein, mutta vain vähän kerrallaan
  • Vauva oksentaa syötyään
  • Vauva tarttuu rintaan, mutta vetäytyy pian pois itkien
  • Vauva yskii ja/tai hengitys rohisee syödessä tai sen jälkeen

Lapsen kasvaessa refluksioireet etenevät vaiheittain. Riippuen refluksin vaikeusasteesta kasvu tuo mukanaan sekä helpotusta että uusia oireita. Monilla refluksista kärsivillä vauvoilla oireet vähenevät, kun siirrytään kiinteään ravintoon ja vauva oppii kävelemään omatoimisesti.

Makuuasento pahentaa useimmiten refluksivauvan oloa, kun vatsan sisältö ja vatsahapot pääsevät helpommin virtaamaan ruokatorveen aiheuttaen polttelua ja pulauttelua. Monesti refluksiepäilyt heräävätkin tämän huomion pohjalta.

Vauvan vatsavaivoja pyritään usein helpottamaan taputtamallla vauvaa hellästi esimerkiksi alaselkään tai pepulle. Refluksivauvalla tätä taputtelua on kuitenkin syytä välttää, sillä se voi jopa tehdä vauvan olon tukalammaksi.

Refluksivauvoilla on myös taipumusta vartalon vääntelyyn ja yliojentautumiseen. Tämä voi ilmetä esimerkiksi siten, että vauva pyrkii vetämään selkäänsä kaarelle ja tällä tavalla helpottamaan oloaan.

Myös heikko painonkehitys on luonnollista refluksista kärsiville vauvoille. Refluksi voi olla myös suhteellisen oireeton. Kaikilla refluksivauvoilla ei ilmene esimerkiksi oksentelua tai pulauttelua.

Miten helpottaa vauvan refluksioireita?

Refluksiin on olemassa lääkehoitoja, mutta refluksin oireita on mahdollista helpottaa myös itsehoidon keinoin. Hoidathan refluksia kuitenkin aina ensisijaisesi lapsesi lääkärin ohjeistuksen mukaan. Tässä muutama käytännön vinkki vauvan refluksioireiden helpottamiseen:

  • Aikaisempi siirtyminen kiinteään ravintoon
  • Koho- tai pystyasento syötettäessä
  • Sängynpäädyn kohottaminen (jopa 45 asteen kulmaan)
  • Säännölliset ruokailuajat ja pienet ruokamäärät kerrallaan
  • Tutin käyttö. Monesti tutin käytön ja siihen liittyvä imemisrefleksi rauhoittavat vauvaa.

Kuten koliikissa, myös refluksissa liike helpottaa lapsen oloa. Joillekin toimii parhaiten vaikkapa päiväunet auton kyydissä turvaistuimessa istuen. Toiselle taas esimerkiksi koliikkikeinu tai LullaMe:n Solina voi tuoda helpotusta.

LullaMe Solina avuksi refluksivauvan uneen

LullaMe Solina 2-in-1 - hengittävä ja itsestään tuudittava vauvanpatja asetetaan pinnasänkyyn normaalin patjan tilalle. LullaMe Solina heijaa vauvaa kevyesti ylös-alas, mikä muistuttaa vauvaa kohdussa olemisesta, lisää turvallisuuden tunnetta ja auttaa nukahtamisessa. 

LullaMe Solina voi auttaa refluksivauvaa uneen joko yksin tai yhdessä kapalon, tutin, valkoisen kohinan ja nukahtamisen aikaisen, valvotun kylkiasennon kanssa (huom. vauvan nukahdettua vauvan suositellaan nukkuvan aina selällään). Myös LullaMe Solinan kanssa refluksivauvan sängyn päätyä tulee usein kohottaa.

Olisiko LullaMe Solina ratkaisu juuri teille? Lue lisää tuotteesta täältä.

Lisää refluksin oireista löytyy Refluksilasten yhdistyksen kotisivuilta suomeksi tai englanniksi.

Ps. Huomasitko jo, että tällä hetkellä kaikki LullaMe Solina -patjan 30 päivän kokeilujakson tilanneet saavat veloituksetta Love to Swaddle UP -kapalon (koodia ei tarvita)? Yhdessä tämä paketti on tuonut apua monen refluksivauvan uneen. 

Lue lisää kokeilujaksosta täältä.

 

Lue seuraavaksi

Test how Self-rocking Baby Mattress works

You can try the LullaMe mattress for 30 days and see how it works with your baby.

Learn more
30-day use period of LullaMe Solina - 2 in 1 Automated rocking and airy mattress for cot - LullaMe

Leave a comment:

Can't find LullaMe at your local store?