LullaMe

Kolikki, refluksi, ilmavaivat vai allergia – miksi vauva itkee?

Kolikki, refluksi, ilmavaivat vai allergia – miksi vauva itkee?

Kun olin koliikkivauvan äiti, googlasin läpi kaikki sivustot, joissa kerrottiin koliikista ja muista vauvan itkun syistä. Halusin tietää, miksi vauvani itkee ja mitä voin tehdä helpottaakseni hänen oloaan. En kuitenkaan löytänyt yhtään artikkelia, jossa olisi kuvailtu, mitä eroa on koliikilla, refluksitaudilla ja ilmavaivoilla tai miten niiden oireet erottaa toisistaan.

Aloitettuani työn itsestään tuudittavan vauvanpatjan kanssa tietomääräni erilaisista vauvan unihaasteista on lisääntynyt. Joten tässä – olkaapa hyvä: koliikin, refluksin, vatsavaivojen ja allergioiden oireet ja tavat auttaa vauvaa.

 

Vauvan ilmavaivat

Oireet

Ilmavaivaisen vauvan tunnistaa usein siitä, että hän yrittää tuoda jalkojaan kohti rintakehää. Hän saattaa rypistää kasvojaan tai pyörittää silmiään. Ilmavaivoista kärsivän vauvan itku on pätkittäistä.

Vauva näyttää kuin siltä kuin hän huohottaisi tai kuin hän olisi juuri röyhtäisemässä. Itkujen välissä vauva saattaa myös näyttää siltä kuin hän hymyilisi. Joskus ilmavaivaisen vauvan ”hymyä” luullaan ensimmäiseksi, tarkoituksenmukaiseksi hymyksi.

Ilmavaivoihin liittyvä itku on epäsäännöllistä ja saattaa esiintyä missä vaiheessa vuorokautta tahansa.

Mitä tehdä?


Ilmavaivaisen vauvan oloa helpottaaksesi sinun tulee saada vauvaan jumiin jäänyt ilmakupla/kuplat ulos. Röyhtäyttämisen yhteydessä voit kevyesti hieroa vauvan vasenta mahanpuoliskoa pyörivin liikkein. Voit myös nostaa vauvan siten, että hänen kätensä roikkuvat olkapääsi yli ja jalat suoraan alaspäin. Näin vatsaan kohdistuu kevyt paine, joka saattaa auttaa ilmakuplan ulos.

Voit myös kevyesti taputtaa vauvan peppua tai hieroa hänen selkäänsä alhaalta ylös kuin yrittäisit päällystää koulukirjaa ja yrittäisit saada kontaktimuoviin jumiin jääneen kuplan pois.

Kokeile laittaa vauva selälleen makaamaan ja pyöritä hänen jalkojaan kuten polkupyörää. Kaikenlainen muukin kevyt paine vatsan päällä saattaa auttaa. Ole kuitenkin varovainen ettei paine ole missään asennossa liian kovaa ettet vahingoita hänen sisäelimiään.

Osa vauvoista nielee ilmaa syödessään. Mikäli rinnoistasi suihkuaa maitoa, voit kokeilla imettää samasta rinnasta esimerkiksi pari tuntia putkeen tai päästää suurimman maitopaineen rinnasta pois ennen kuin annat vauvan syödä siitä. Pulloruokinnassa olevalle vauvalle kannattaa vaihtaa pulloon hitain mahdollinen tutti, jotta vauva ei hotki ruokaa liian nopeasti. Huolellinen röyhtäyttäminen on ilmavaivojen kanssa tärkeää.


Koliikki


Oireet

Koliikin erottaa muista vauvan itkun syistä siitä, että itkeminen ajoittuu tiettyyn vuorokaudenaikaan, yleensä iltaan. Koliikki-itku on voimakasta ja lohdutonta ja sitä on vaikea lopettaa millään keinolla. Koliikki alkaa yleensä viimeistään kolmen viikon kuluttua syntymästä ja kestää 3-4 kuukauden ikään asti. Koliikin määritelmänä pidetään yleensä vähintään kolmen tunnin itkemistä vähintään kolmena iltana viikossa.


Mitä tehdä?

Koliikkiin ei ole olemassa parannuskeinoa. Vaikka on olemassa monia asioita, joita voi kokeilla helpottaaksesi vauvan oloa, oikea koliikki harvemmin katoaa kokonaan. Usein paras keino onkin unohtaa kaikki turhat kikat ja keskittyä siihen, millä apuvoimilla koliikkiajasta selvitään niin, että koko perhe pysyy järjissään.

Epäillessäsi koliikkia, varmista ensin, ettei kyse ole esimerkiksi ilmavaivoista, refluksista, allergiasta tai vaikkapa säännöllisen päivärytmin puutteesta. Joskus esimerkiksi yliväsyneet vauvat tulkitaan virheellisesti koliikkilapsiksi.

Myös koliikkilapselle on hyötyä siitä, että vanhempi tunnistaa väsymyksen merkit ja laittaa vauvan nukkumaan ajoissa aina silloin, kun se on mahdollista. 

Vauvan refluksi


Oireet

Kun vauvalla on refluksitauti, hänellä on yleensä haasteita syömisen kanssa. Hän saattaa yskiä ja kakoa kesken syönnin, koska ruokatorven sulkijalihas on kiinni, kun sen pitäisi olla auki. Osa vauvoista puklaa tai oksentaa ruokailun jälkeen, koska sulkijalihas on auki, kun sen pitäisi olla kiinni. Refluksivauvoja voi olla vaikea röyhtäyttää.

Refluksivauvat viihtyvät yleensä vain pystyasennossa. Makuuasentoon laittaminen saa itkua, koska vauvan vatsan sisältö nousee helposti ruokatorveen ja aiheuttaa polttavan tunteen.

Itkeminen ja hermostuminen saattavat aiheuttaa vauvalle sen, että yhä enemmän vatsan sisältöä nousee ruokatorveen. Mitä enemmän vauva itkee, sitä enemmän häntä polttaa. Ja mitä enemmän polttaa, sitä enemmän vauva itkee.

Refluksivauvojen kanssa kannattaa muistaa, että refluksi ei aina näy päälle päin oksenteluna tai nieleskelynä. Joillakin vauvoilla vatsan sisältö nousee ruokatorveen vain hieman, jolloin sitä ei ole mahdollista nielaista. Lisää refluksin oireista löytyy Refluksilasten yhdistyksen kotisivuilta


Mitä tehdä?

Refluksivauvan saa rauhoittumaan hieman eri tavalla kuin esimerkiksi ilmavaivoista kärsivän vauvan. Refluksivauvan kanssa kannattaa välttää kaikkea, mikä saattaa aiheuttaa lisää refluksia.

Refluksivauvaa ei kannata esimerkiksi taputtaa pyllylle tai hieroa hänen vatsaansa kuten ilmavaivoista kärsivän vauvan kanssa toimittaisiin. Nämä toimenpiteet aiheuttavat yleensä sen, että lisää vatsansisältöä virtaa ruokatorveen ja vauva alkaa itkeä.

Refluksivauvaa kannattaa pitää mahdollisimman paljon pystyasennossa. Jopa ruokailuasento kannattaa asetella mahdollisimman pystyyn. Sängynpäätyä sekä hoitopöydän päätyä on hyvä korottaa ettei vauva joutuisi vaakatasoon.

Monet refluksivauvat ovat lohtusyöjiä. Uuden ruuan syöminen helpottaa hetkellisesti pahaa oloa. Jatkuvaa syömistä kannattaa kuitenkin refluksi- kuten ilmavaivaisenkin vauvan kanssa välttää, sillä se pahentaa oireita. Sen sijaan ruokaa olisi hyvä tarjota säännöllisin väliajoin (ihan pienen vauvan kanssa yleensä n. kolmen tunnin välein) ja tarjota ruokailujen välillä lohdukkeeksi mieluummin tuttia.

Refluksivauva saattaa rauhoittua unille auton turvaistuimeen, koliikkikeinuun tai päädystä korotetulle, heijaavalle patjalle. Muutoin hänen heijaamisensa kannattaa pitää minimissä ja välttää erityisesti nopeita liikkeitä.

Vauvan allergia

Oireet

Vauvan allergia voi ilmetä oireiluna joko heti ruokailun jälkeen tai viiveellä, jopa useita tunteja tai vuorokausia ruokailun jälkeen.

Oireina saattaa ilmetä esimerkiksi iho-oireita (n. 60 %:lla allergikoista), suolisto-oireita (n. 30 %:lla allergikoista) tai hengitystieoireita (n. 10 %:lla allergikoista).
Tyypillisimmät iho-oireet ovat ihon lehahtelu, pyllyn punoitus, poskien punoitus ruokailun jälkeen tai vaikea, atooppinen ihottuma.

Suolisto-oireisiin kuuluvat ripuli ja/tai pulauttelu sekä mahdollisesti painon jääminen jälkeen muista vauvoista. Hengitystieoireisiin kuuluvat nuha, hengitysteiden limaisuus tai jopa puhjennut astma. 


Osa allergian oireista kuten vatsakipu ja pulauttelu voivat muistuttaa ilmavaivaisen tai refluksilapsen oireita. Siksi allergian erottaminen näistä ei aina ole helppoa. Allergian oireista selvästi erottuvia ovatkin erityisesti iho-oireet, löysä vatsa (ripuli) ja hengitystieoireet. Kaikilla lapsilla ei kuitenkaan ole kaikkia oireita.


Mitä tehdä?

Jos epäilet vauvallasi allergiaa, sinun on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Vauvojen allergioiden on joskus monimutkaista ja aikaa vievää, sillä selvittelyyn tarvitaan sekä altistuskokeita että välttämisruokavaliota, jossa potentiaalisia, allergisoivia ruoka-aineita lisätään ruokavalioon yksi kerrallaan. Yleisimpiä, allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita imetyksen aikana ovat kananmuna ja maito.

 

Apua vauvan uneen

Itsestään tuudittava LullaMe Solina- makuualusta voi auttaa niin refluksi- , koliikki- kuin allergiavauvojakin nukkumaan paremmin. Oireita tai itse sairauksia se ei toki poista, mutta voi auttaa vauvaa tuntemaan olonsa turvallisemmaksi - kuten heijaava liike kohdussa. Erityisen tehokas nukuttaja LullaMe Solina on yhdessä kapalon, valkoisen tai pinkin kohinan, kylki- tai kohoasennon ja mahdollisen tutin kanssa. Tällöin vauva kokee kaikki samat, rauhoittavat asiat, mitä hän koki jo kohdussa. 

Huom. vaikka nukuttaisitkin vauvan valvotusti kylkiasennossa, jätä vauva nukkumaan aina selällään. 

Lue lisää LullaMe Solina- uniratkaisusta täältä. Kirjoittaja on Hanna Sissala, kahden lapsen äiti ja LullaMe tuudittavan vauvanpatjan keksijä.

Lähteet: Allergialapset ry, Refluksilapset.net, Opi kuuntelemaan vauvaasi (Tracy Hogg)

Ps. Huomasitko jo, että tällä hetkellä kaikki LullaMe Solina -patjan 30 päivän kokeilujakson tilanneet saavat veloituksetta Love to Swaddle UP -kapalon?

 

Lue seuraavaksi

Test how Self-rocking Baby Mattress works

You can try the LullaMe mattress for 30 days and see how it works with your baby.

Learn more
30-day use period of LullaMe Solina - 2 in 1 Automated rocking and airy mattress for cot - LullaMe

Leave a comment:

Can't find LullaMe at your local store?