Yhtäkkiä, noin 4-7 kuukauden iässä, aurinkoinen vauvanpallero tuntuu ärtyvän kaikesta. Kasvoja hangataan vuodevaatteisiin ja äidin paitaan, ikenien kihelmöinti vaatii natustamaan peitonkulmaa. Yöt ovat levottomia: vauvan hampaiden puhkeaminen pitää hereillä koko perhettä. Mikä neuvoksi?
Hampaiden puhkeamisen oireet
Aivan kuin ienten kutina ja jomotus eivät vielä riittäisi, moni vauva kärsii syystä tai toisesta myös mahanpuruista hampaiden puhjetessa. Refluksista kärsivillä pienillä oireilu voi pahentua tilapäisesti, ja muillakin esiintyä tavallista enemmän pukluja, ilmavaivoja sekä löysävatsaisuutta.
Hampaita tekevän vauvan ruokahalu vaihtelee. Lupaavasti alkanut kiinteiden maistelu voi jossakin välissä tyssätä hetkeksi kokonaan, ja rintaa tai tuttipulloa saatetaan käyttää ravinnonlähteen sijaan puruleluna. Tuttia käyttävien vauvojen vanhemmat pääsevät kuulemaan ihokarvoja nostattavaa narskutusääntä.
Nuhaa, yskää ja lämpöilyäkin voi hammasprojektin aikaan esiintyä, ja välillä vanhemman saataakin olla vaikeaa hahmottaa, onko tuloillaan hampaita vaiko hengitystieinfektio. Kovin korkeaa kuumetta ei hampaiden puhkeamisen pitäisi nostaa, mutta mittaustavasta ja yksilöstä riippuen 38,5 asteen lämpökään ei ole harvinaisuus.
Suuhun kurkatessa erottuu punoittava, turvonnut ien – tai sitten ei. Näkymä voi vaihdella sinipunaisesta, jopa rakkuloivasta limakalvosta lähes normaaliin vaaleanpunaiseen, ja varsinkin etummaiset hampaat ilmestyvät toisinaan kuin tyhjästä. Kiusallisimpina tulijoina pidetään kulmahampaita: ne tuntuvat saapuvan tuskastuttavan verkkaisesti.
Lue lisää: Koliikki, refluksi, ilmavaivat vai allergia?
Miten kauan hampaiden tulo kestää?
Hampaat saapuvat yksilölliseen tahtiin, välillä useampi kerrallaan. Niiden tulon väliin voi jäädä pitkiä suvantovaiheita, ja oireet voivat myös kesken puhkeamisprosessin kadota aivan yhtä nopeasti kuin tulivatkin.
Toisinaan tuskittelu loppuu vasta, kun valkoisen helmen terävä kärki vihdoin pääsee kurkkaamaan ikenestä, ja paine samalla helpottaa. Yleensä purukalustoprojekti kuitenkin etenee aaltomaisesti. On huonompia päiviä ja öitä, on parempia, joita seuraa 2–3 tosi levotonta yötä, ja viimein odotettu hammas ilmaantuu.
Odotettavissa ei ole vastaavaa taistelua jokaisen 20 maitohampaan kohdalla: poskihampaiden puhjetessa lapsi alkaa olla niin touhukkaassa iässä, ettei välttämättä huomaa koko tapahtumaa.
Apua hampaiden puhkeamiskipuihin
Vaikka hampaiden puhkeaminen on luonnollinen osa vauvan kasvua ja kehitystä, sen aiheuttamia kipuja saa – ja oikeastaan pitääkin – hoitaa. Vauva ei hyödy kivusta, huonosta nukkumisesta, syömisvaikeuksista tai lämmönnoususta – päin vastoin.
Kipulääkkeeseen turvautuminen voi olla aiheellista, jos lapsen ikä ja paino sen sallivat. Jos hammasprojekti vaikuttaa pitkittyvän, troppeja kannattaa säästellä pahimpiin öihin – lääkitystä ei suositella käytettäväksi yhtäjaksoisesti pitkiä aikoja kerrallaan.
Viilentävät purulelut ja rauhoittava Aftamed-geeli voivat helpottaa ienten kutkaa tilapäisesti. Toiset vauvat tuntuvat kaipaavan kihelmöintiin jotakin karheaa natustettavaa, kuten sideharson kulmaa. Mummo saattaa suositella kaluttavaksi leivänkannikkaa, mutta ohjetta kannattaa lähestyä lapsen iän mukaan ja modernit ravitsemussuositukset huomioiden.
Huomion kiinnittäminen muuhun voi viedä hammasharmituksen kokonaan. Moni tutustuu ns. mummolaklassikkoon: hammasharmitus katoaa yhtäkkiä, kun kurvataan erilaiseen ympäristöön mummolan virikkeiden äärelle. Pidä varasi – jos olet juuri valitellut vauvan isovanhemmille lapsen itkuisuutta, voivat heidän riemastuneet päivittelynsä lapsen hyväntuulisuudesta saada hermosi yllättäen kiristymään.
Hytkyttäminen ja heijaaminen voivat viedä nukahtamisen hetkellä huomion pois kurjasta olosta: liikkeeseen liittyvät tuntemukset häivyttävät suun jomotusta ja mahanpuruja taka-alalle. LullaMe-patja jatkaa heijaamista, kun omat kätesi väsyvät.
Mikäli vauvasi on yli 6 kuukautta ja olet suunnitellut vauvan hampaiden puhkeamisen aikoihin unikoulua, niin suosittelemme hoitamaan kutisevat hampaat ennen unikoulun aloittamista, koska vauva saattaa kaivata tavallista enemmän syliä ilkeään oloonsa.
Kauniita unia pienelle hammaskeijullesi toivottaa:
LullaMe:n tiimi
Leave a comment: