Vauvan flunssa vie mukanaan usein myös vanhempien unet. Pienen nuhanenän hengitystä tulee kuunneltua tarkasti, käsi viivähtää otsalla tunnustelemassa lämpöä – huolestuttaa. Onneksi viruksen aiheuttama nuhakuume on suhteellisen helppo vastus, jonka oireita voi helpottaa kotikonstein.
Huolestuttaako vauvan nuha ja yskä? Lue alta vinkit flunssaisen lapsen unen parantamiseen!
Vauvan nuha ja yskä helpottaa sängynpäätyä nostamalla
Pystymmässä asennossa keuhkoputkien tilavuus on suurempi, eikä nenän takaosasta valu niihin yhtä helposti limaa aiheuttamaan yskää. Myös korvissa ja ylemmissä hengitysteissä tuntuu vähemmän painetta, kun pedin pääpuoli kohotetaan jalkopäätä ylemmäs.
Päätyä voi korottaa esim. laittamalla patjan alle kiilatyynyn tai nostamalla koko sänkyä pääpuolesta. Pinnasängyn jalkojen alle voi sijoittaa vaikkapa paksuja kirjoja tai tarkoitukseen suunniteltuja Baby Bed Blocks -korotuspaloja.
Limaisesta yskästä kärsivän lapsen voi nostaa hetkeksi kokonaan pystyasentoon syliin selvittämään hengitystään. Haukkuvaa yskää voi koettaa helpottaa myös hakeutumalla hetkeksi parvekkeelle tai kuistille viileään ilmaan. Pysy rauhallisena ja koeta rauhoittaa myös lasta: itku ja hätäännys vaikeuttavat hengitystä entisestään.
Jos lapsella on selviä sisään- tai uloshengitysvaikeuksia, hakeudu hoitoon tai soita tarvittaessa ambulanssi.
Pidä huoneilma sopivan viileänä ja kosteana
Viileys laskee kuumetta ja voi vähentää myös hengitysteiden turvotusta, jolloin pientä yskittää vähemmän. Liian kylmäksi olosuhteita ei kannata virittää, mutta lämpötilan laskeminen esim. 19–20 °C asteeseen voi auttaa nuhaista hengittämään helpommin.
Etenkin rutikuivalla pakkassäällä nuhaisen lnenän limakalvojen kuivuminen pahentaa tukkoista oloa. Hengitysilman kostuttaminen onnistuu ripustamalla kostea pyyhe nukkumahuoneeseen. Moni hankkii tarkoitukseen ilmankostuttimen, josta voi olla iloa myös kuivasta ihosta kärsiville pienokaisille.
LullaMe Solina -patjan verkkomainen rakenne pitää kuumeisen vauvan viileämpänä ja päästää hien haihtumaan iholta, kun kuume laskee. Ilman vapaa kiertäminen pitää olon miellyttävänä, eikä lapsen tarvitse herätä nihkeään oloon.
Kokeile mummon sipulikikkaa
Sijoita puolitettu, tuore sipuli harsopussiin tai lautaselle sängyn lähettyville (pienten käsien ulottumattomiin). Konsti tuntuu auttavan varsin monia flunssapotilaita nukkumaan – siitäkin huolimatta, että tieteellinen näyttö menetelmältä puuttuu kokonaan.
Sipulikikan toimivuuden takana saattavat olla sipulin haihtuvat yhdisteet, jotka saavat nenän erittämään juoksevampaa limaa. Ohut lima taas pääsee se helpommin valumaan ulos. Kokeilemalla huomaat, onko sipulista apua sinun lapsellesi!
Lue lisää: Vinkkejä vauva-arjen pyörittämiseen
Imuroi räkä pois ennen unille käymistä
Vauvat eivät osaa niistää. Imuniistäjä tai pölynimuriin kiinnitettävä Baby Vac -nenäimuri imee paksunkin eritteen nenästä, ja lopputuloksena on ainakin pari tuntia lisää rauhallista unta. Nenän pitäminen puhtaana voi ehkäistä myös korvatulehduksen kehittymistä ja yskää.
Etenkin Baby Vac -nenäimurilla saadaan vaikuttavia limasaaliita nuhaisen pienokaisen nenästä, eikä ihme: kuvittele, minkälainen määrä räkää kertyisi omiin nenäonteloihisi, jos et voisi koko flunssan aikana niistää.
Moni lapsi vastustelee ensin nenän puhdistamista, mutta saattaa ajan myötä suopeutua huomattuaan, kuinka paljon olo sen seurauksena helpottuu.
Huuhtele limakalvoja suolavesisuihkeella
Apteekista saatavat suolatipat tai -suihkeet tekevät nenän eritteistä juoksevampia ja helpommin irtoavia. Samalla ne puhdistavat ja kostuttavat ärtyneitä limakalvoja. Suolavesisuihketta kannattaa käyttää myös juuri ennen niistäjän ja nenäimurin käyttöä, jotta limakalvoihin kerrostunut karsta irtoaisi paremmin.
Väsyvätkö kädet kanniskeluun ja hyssyttämiseen?
Kipeä vauva kaipaa usein tavallista enemmän lempeää liikettä nukahtaakseen – hyssyttely rauhoittaa ja vie huomiota pois kurjasta olosta. Väsyneen ja mahdollisesti itsekin flunssaisen vanhemman olisi kuitenkin myös hyvä saada lepoa.
Itsestään tuudittava LullaMe Solina -patja jatkaa tyynnyttelyä puolestasi, jolloin sinulla on tilaisuus levätä hetki – ja vauva tuntee silti olonsa turvalliseksi. Lue lisää LullaMe Solinasta täältä.
Muistathan, että vauvan kanssa on syytä hakeutua lääkäriin heti, jos ”vanhemman vaisto” tai lapsen käytös saa sinut epäilemään jonkin olevan pielessä.
Vauvan poikkeuksellinen väsymys, velttous, useamman päivän kestävä korkea kuume ja juomattomuus ovat kaikki syitä hakeutua viivyttelemättä lääkäriin. Mitä pienemmästä vauvasta on kysymys, sitä matalammalla kynnyksellä tilanne kannattaa tarkastuttaa lääkärillä.
Sisua nuhaisten öiden kestämiseen! Jokaisen sairastetun yön jälkeen olette lähempänä tervehtymistä.
Sanna K.
Kirjoittaja on aiemmin uniongelmista kärsineen vauvan äiti, biologi ja ikuinen parempien unien metsästäjä
Leave a comment: