LullaMe

#Arjensankarit: Helsingin ensikotiyhdistys auttaa vaikeuksissa olevia vauvaperheitä

#Arjensankarit: Helsingin ensikotiyhdistys auttaa vaikeuksissa olevia vauvaperheitä

 

Helsingin ensikotiyhdistys on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen kansalaisjärjestö, joka on keskittynyt ensikoti- eli vauvaperhetyöhön. Yhdistyksen tärkein tehtävä on tarjota vanhemmille tukea, jotta he selviytyvät hyvin vanhemmuudesta, vaikka perheessä olisi mielenterveysongelmia, päihderiippuvuutta tai muita elämänkriisejä.

Yhdistyksellä on kolme ympärivuorokautista ensikotia, joissa on asiakkaina vauvaperheitä. Viime vuonna Vallilan ensikodissa, Oulunkylän ensikodissa ja Ensikoti Helmiinassa Espoossa oli asiakkaina yhteensä 70 vauvaa.

Toiminnanjohtaja Kirsi-Maria Manninen on itsekin usein liikuttunut kuullessaan asiakasperheiden selviytymis- ja elämänmuutostarinoita. Asiakkaat ovat kuvailleet, miten yhdistyksen apu on ollut ratkaiseva tekijä, joka on ohjannut vanhemmuuden ja elämän oikeille raiteille.

Miten yhdistys auttaa vaikeuksissa olevia vauvaperheitä?

Kirsi-Maria:

Jos perheen kaikki voimavarat menevät ongelmista selviytymiseen ja koetaan, ettei vauva ole turvassa vanhempien kanssa kotona, voi perhe tulla ensikotiin ympärivuorokautisesti.

Jos perhe pärjää muuten, mutta he tarvitsevat tukea vanhemmuuteen liittyvissä asioissa, meillä on hoidollisia avopalveluita vauvaa odottaville ja vauvaperheille. He voivat osallistua kuntoutukseen itsenäisesti tai tuetusti kotona asuen.

Meillä on avopalveluissa päiväryhmä, joka kokoontuu kaksi kertaa viikossa, ja sen lisäksi yhteisö- ja ryhmäpäiviä päihderiippuvaisille raskaana oleville ja vauvaperheille. Asiakkaamme kokevat niin työntekijöiden tarjoaman avun kuin vertaistuen todella tärkeäksi tällaisissa elämäntilanteissa.

Palveluissamme keskitytään vanhemmuuden taitojen, varhaisen vuorovaikutuksen ja arjen hallinnan vauvalähtöiseen tukemiseen.

Meillä on myös neuvontapuhelin, johon voivat soittaa kaikki, jotka kokevat tarvitsevansa apua, oli se sitten kummi, vanhempi tai mummi. Vauvaa odottava voi saada myös pientä korvausta vastaan ensikodilta tuekseen synnytykseen oman tukihenkilön, doulan.

Ketkä voivat hakea teiltä apua?

Asiakasohjaus tulee kuntien kautta, sillä palveluihin tarvitaan kunnan maksusitoumus. Autamme raskaana olevia valmistautumaan lapsen syntymään, jos elämässä on muita niin suuria vaikeuksia, että ne vyöryvät päälle, eikä pysty itse omin voimin keskittymään vauvan tuloon.

Vauvaperheitä autetaan selviytymään vanhemmuudesta mielenterveys- ja päihdeongelmista tai suurista elämän kriiseistä huolimatta. Neuvontapuhelimeemme taas voi soittaa kuka vaan.

Millaisia kokemuksia ensikodeilla on vauvojen nukkumisvaikeuksista?

Vauvat on yksilöitä jo syntyessään: toiset hyvin herkkiä, eikä rytmi löydy millään, toiset rautahermoja, joihin ei kolahdus tai ääni vaikuta. Toiset ovat herkkäitkuisia mutta helposti lohdutettavia, toiset taas herkkäitkuisia ja vaikeasti lohdutettavia. Vanhempien vaikeudet voivat heijastua myös vauvan nukkumisvaikeuksiin.

Miten autatte uniongelmaisten vauvojen perheitä?

Vahvistamme johdonmukaisia, rauhallisia toimintatapoja, päivän rytmiä, vauvan ruokailurytmiä, mietimme sängyn paikkaa ja ympäristöä. Käymme läpi myös, mitä ennen nukkumaanmenoa tapahtuu, kuten pesut, yöpuvut ynnä muut toistuvat asiat, joista vauva hahmottaa, että nyt ollaan menossa nukkumaan.

Mietimme, mikä on vauvalle turvallinen tapa nukahtaa. Etsimme perheen vuorovaikutustyylin, sen mikä sopii millekin perheelle ja on vanhemmille luontainen ja saa vauvan rauhoittumaan.

Meillä on myös unipuhelin, johon voi soittaa kuka tahansa. Kerran eräs äiti kertoi palautteessaan, että puhelun jälkeen tuntui huojentavalta, kun tuli tunne, että työntekijä tiesi tasan tarkkaan, mitä hän kokee ja millaisessa tilanteessa hän on.

Kun vastassa oli ymmärtäväinen ihminen, voimat lisääntyivät jo ajatuksesta, että hän onkin aivan hyvä äiti ja on kokeillut ihan oikeita asioita. Neuvot olivat auttaneet, ja sekä vauva että äiti nukkuivat enemmän, ilo oli löytynyt ja asiat olivat menossa hyvään suuntaan. Myös vanhempien riidat olivat vähentyneet, ilmapiiri oli parempi ja vauva voi paremmin.

Miten ensikodissa hoidetaan koliikki-, refluksi- tai vatsavaivaista vauvaa?

Silloin mietitään yhdessä, mitä voitaisiin tehdä, että jaksetaan, ja onko jotain, mitä voitaisiin vielä kokeilla. Pyrimme luomaan toivoa – tilanne kyllä helpottuu joskus!

Millaisia muutoksia olette nähneet asiakkaittenne elämässä, kun he ovat saaneet tukea?

Hyvä uni on erityisen tärkeää perheissä, joissa on muita isompia ongelmia, sillä se vakauttaa tilannetta. Silloin pystytään olemaan paremmin tässä ja nyt ja keskittymään vauvaan ja toimimaan niin, että voimat lisääntyvät. Olen myös kuullut jälkikäteen tarinoita entisiltä asiakkailta, jotka oltuaan meillä ovat palanneet opiskelemaan tai työelämään ja viettäneet päihteetöntä elämää jo 20 vuotta.

Kyllä siinä menee hiljaiseksi, kun joku kertoo, että jos ei olisi päässyt mukaan ohjelmaan, vanhempi ei ehkä olisi elossa tai ei olisi voinut olla vanhempi lapselleen – ja nyt elää tämän lapsen ja mahdollisesti uusien lasten kanssa ihan tavallista perhe-elämää. Vauva mullistaa elämän kuitenkin, ja se voi olla monelle otollinen hetki muuttaa elämän suunta. Minusta tämä on lahja elämältä, että saan olla tällaisessa työssä.

Miksi ensikoti tarvitsi presidentin patjan?

Se voisi olla täällä ensikotitoiminnassa yhteisessä käytössä tai sitten voisimme lainata sitä aina sellaiseen kotiin, jossa on suurin tarve. Neuvontapuhelimeen tulevien soittojen kautta tai avopalveluissa olevista perheistä tiedämme, kenellä on nukkumisen kanssa hankalin tilanne, ja näitä erityisen vaikeita tapauksia hoitavat tietyt työntekijät.

Useimmat unipuhelimeen soittajat ovat jo kokeilleet muun järjestön tai kunnan unineuvontaa, jotka yleensä auttavat, mutta eivät aina. Ensikodeissa ja avopalveluissa on vuosittain noin sata vauvaperheasiakasta, ja lähes 200 soittaa neuvontapuhelimeen. Olemme tällä hetkellä Suomen suurin vauvaperheiden kanssa työskentelevä järjestö, joten patja tavoittaisi näin monet sitä tarvitsevat.

Äänestä suosikkiasi

Täällä voit katsoa kaikki ehdokkaat ja äänestää omaa suosikkiasi 29.4.2018 mennessä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue seuraavaksi

Test how Self-rocking Baby Mattress works

You can try the LullaMe mattress for 30 days and see how it works with your baby.

Learn more
30-day use period of LullaMe Solina - 2 in 1 Automated rocking and airy mattress for cot - LullaMe

Leave a comment:

Can't find LullaMe at your local store?