LullaMe

Kaiken takana on mies

Tämän artikkelin kirjoittaja on Hanna Sissala, LullaMe:n perustaja

Minun täytyy tunnustaa jotakin.

Vaikka olen ollut paljon esillä julkisuudessa tuudittavan vauvanpatjan keksijänä ja yrityksen perustajana, sinun on hyvä tietää, että en ole tehnyt tätä kaikkea yksin.

On nimittäin niin, että kaiken takana onkin mies ;).
Alla on esittelyssä Markus Vihottula - mies LullaMe:n kulissien takaa.

Kuka olet?
Markus Vihottula, yrittäjä, sijoittaja, positivisti ja harmaan kiven läpipuskija                         Milloin liityi mukaan LullaMe:en?
2013 kesällä, kun törmäsin Hannan hakuilmoitukseen teknistaustaisesta henkilöstä, kuka liittyisi mukaan tulevaan yrityksen perustamiseen ja idean jalostamiseen tuotteeksi ja liiketoiminnaksi.

Miksi lähdit mukaan LullaMe:en?
Olin jo vuosia haaveillut kasvuyrittäjyydestä, mutten ollut keksinyt mielestäni riittävän hyvää ideaa liiketoiminnan pohjaksi, jotta olisin uskaltanut hypätä sille tielle. LullaMe:n alkuvaiheiden aikoina jalostin näkökulmaani niin, että mikäli itse en keksi, liityn mukaan sellaisen henkilön yritykseen kenellä on rahanarvoinen idea ja paloa toteuttaa sitä. Ymmärsin unenpuutteesta kärsivien perheiden suuren tarpeen ja siten LullaMe:n liiketoimintapotentiaalin.Olet yrityksen varatoimitusjohtaja. Miten viihdyt tässä roolissa?
Erittäin hyvin, sillä pidän kokonaisuudessa mukana olemisesta - siinä sekä pääsee vaikuttamaan kaikkeen että oppii kaikesta. Sopiva sekoitus strategiaa ja operatiivisuutta. Nautin eritoten ns. kakkosmiehenä olosta, sillä toimin mieluummin taustalla vaikuttamassa kaikessa kuin yrityksen pääasiallisena ulkoisen viestinnän keulakuvana, jollaisina toimitusjohtajat useimmiten toimivat.

Olet sijoittanut yritykseen myös omia rahojasi? Mikä on mielestäsi kasvuyrityssijoittajan tärkein ominaisuus? Miksi?
Kyllä, sillä mielestäni kasvanut riski lisää motivaatiota kuin varkain, ja vastaavasti yrityksen tukeminen myös riskirahoituksen keinoin on etenkin sen alkuvaiheissa käytännössä pakollista. Vaikka oma työ olisikin vastikkeetonta, monet asiat vaativat investointeja, kuten vaikka prototyypit, asiakastapaamismatkat, tilintarkastus ja julkisten tukien omavastuut. Luonnollisesti toiminnan kasvaessa palkat myös astuvat kuvaan, jotta ihmiset voivat keskittyä yritystoimintaan täysipainoisesti.
Kasvuyrityssijoittajan tulee varautua ylä- ja alamäkiin, sillä tilanteet vaihtuvat nopeasti ja kasvuyritystoiminta on todella nopeatempoista sekä hyvissä että haastavissa tilanteissa. Kasvuyrityksiin sijoittaminen vaatii vahvaa vatsaa. Usein kasvuyrityksissä kaikki voivat kuitenkin osallistua toimintaan haluamillaan keinoilla ja kaikki pääsevät näkemään yritystoimintaa paraatipaikoilta, sillä tehtävää on paljon ja kaikki apukädet ovat hyödyksi. Tämä on hyvin opettavaista ja palkitsevaa, sillä on suunnattoman motivoivaa olla äärimmäisen innostuneiden ihmisten ympäröimä.

Mitä ominaisuuksia tuot mukanasi yritykseen (LullaMe:en)?
Peräänantamattomuuden, hyvän tiimihengen luomisen ja innostavuuden. Haluan olla kaikille kiva työkaveri, mutta joka osaa myös tarvittaessa tehdä myös vaikeita päätöksiä sekä puolustaa yritystä kaikin keinoin.

Mitä osaamista tuot mukanasi LullaMe:en?
Tarkempina substanssiosaamisalueinani pidän toisaalta tekniikkaa ja tuotteistusta, mutta toisaalta myös kaikkea hallinnollista juridiikasta rahoitukseen. Ennen kaikkea tuon kykyä tarkastella asioita hyvin monelta kantilta. Pyrin kaikessa toiminnassani peilaamaan tekemisiäni sen mukaan, mitä haluan vastaanottajan kokevan. Tästä on etua kaikessa viestinnässä ja ihmisten johtamisessa.

Miksi jonkun muunkin kannattaisi sijoittaa LullaMe:en?
Suurempi tuotto tulee suuremmasta riskistä. LullaMe on vielä pienehkö yritys. Hyvin suuri osa nykyisten isojen yritysten nykyään varakkaista omistajista on ollut yritystoiminnassa mukana jo sen alkuvaiheista lähtien, ja yritysten myyjät keikkuvat tulolistausten kärjissä. Startup-sijoitusten keskimääräiset tuotot ovat yli 20 prosentissa, joten tapauksissa joissa asiakastarve on suuri ja tuote kunnossa mutta kasvupotentiaali on valtaisa, tuotto-panossuhde on sellainen että sijoittaminen on lähes välttämätöntä.

Can't find LullaMe at your local store?